Iako ove godine nema SorS-a, zavirite u Zbornik radova

Datum objave: 30.09.2020. Broj 3 | Godina 2020

Odluka o neodržavanju 31. SorS-a donesena je jednoglasno, a Zbornik radova koji je u pripremi za SorS 2020. bit će izdan i distribuiran zainteresiranim društvima i pojedincima

U srpnju je održana 30. izvanredna sjednica Skupštine udruženja SORS na kojoj je donesena Odluka o neodržavanju 31. SORS-a 2020. zbog Covida-19. Odluka o neodržavanju 31. SorS-a donijeta je jednoglasno, a Zbornik radova koji je u pripremi za SorS 2020. bit će i izdan i distribuiran zainteresiranim društvima i pojedincima.

“Na veliku žalost svih nas, ovogodišnje susrete smo morali otkazati iako sam se radovao ponovnom viđenju ovdje u Sarajevu”, rekao je tom prilikom Zlatan Filipovic, generalni sekretar SorS-a.

Glavna tema ovogodišnje konferencije trebala je biti “Novi rizici, proizvodi i štete uvjetovani razvojem modernog osiguranja – globalno i regionalno”. Također su u pripremi bila i dva okrugla stola na teme “Oštećeni kao potrošač osigurateljnih proizvoda i usluga” i “Odgovor reosiguranja na promjene u suvremenom svijetu”. Te, bez sumnje, aktualne i važne teme morat će ipak pričekati iduću godinu.

Na sjednici Skupštine Udruženja su imenovani novi predsjednik Skupštine Udruženja SorS Edib Galijatović, predsjednik Uprave Triglav osiguranja d.d. Sarajevo i zamjenik predsjednika Skupštine Udruženja Nebojša Šćekić, izvršni direktor Sava osiguranja a.d. Podgorica. Dosadašnjem predsjedniku Skupštine Udruženja Marku Jazbecu Zlatan Filipović se zahvalio na radu i odličnoj suradnji u njegovom mandatu.

“U ovim okolnostima ograničenog kretanja i ograničenih mogućnosti možemo se samo sa zadovoljstvom sjetiti boravka u Ljubljani kada je Marko Jazbec kao zamjenik predsjednika Skupštine bio domaćin 25. sjednice Skupštine te su se on i Sava RE pokazali kao sjajni domaćini. Naravno, i sva ostala druženja na sjednicama Skupštine su bila izvanredna i nadam se da ćemo uskoro moći nastaviti s radom Udruženja na uobičajeni način i da ćemo se moći i okupiti, raditi, razgovarati i družiti se”, rekao je Zlatan Filipovic.

Na SorS-u kao najvećem skupu osiguratelja regije, okuplja se oko 200 sudionika s ciljem razmjene postojećih iskustava, međusobnog i upoznavanja s trendovima u osigurateljnoj struci. SorS je kroz desetljeća svog održavanja ugostio i brojna svjetski poznata društva kao što su AON, Gen Re, Trust Re, Munich Re, Partner Re, SCOR, Swiss Re, Willis i druga, što samo dodatno potvrđuje ugled i značaj koji ovaj susret zauzima u industriji osiguranja. Konferencija SorS idealno je mjesto na kojem sudionici dobivaju optimalne odgovore o stanju osiguranja u zemljama regije. Prilika je to i da se poslovanja različitih tržišta međusobno kompariraju i steknu dojmovi koji će rezultirati novim, boljim strategijama u poslovanju.

Prvi SorS održan je u Splitu 1980. godine. Već iduće godine susret se preselio u Sarajevo i tu nastavio s održavanjem sve do danas. Tako je izvorno S u nazivu SorS koje je značilo Split, ostalo nepromijenjeno osim što se sada iza njega krije ime grada Sarajeva. U proteklih 40 godina, SorS nije održavan od 1991. do 2000. godine.

Svake godine na SorS-u se prezentiraju izvještaji o stanju osiguranja u zemljama regije. Na konferenciji se svake godine organiziraju i dva do tri okrugla stola na teme proizašle iz aktualne potrebe osigurateljnog tržišta.

SorS je vremenom postao mjesto upoznavanja i razmjene iskustava, ali i poligon za transfer i razmjenu znanja o temama koje su životne i s kojima se osiguratelji svakodnevno susreću ili ih tek očekuju. Informacije koje se u takvoj atmosferi razmjene s kolegama iz struke više su nego dragocjene i ne mogu se naći niti u prezentacijama niti se do njih može doći kroz medije.

Uz Udruženje društava za osiguranje SorS, tehnički organizator je tvrtka Tectus, dok je medijski pokrovitelj SorS-a časopis “Svijet osiguranja”. Organizatori zajedničkim snagama nastoje sačuvati tradiciju održavanja ovakvih susreta. Svijet osiguranja i ove godine, usprkos neodržavanju konferencije, priprema Zbornik radova, a u ovom broju časopisa donosimo nekoliko sažetaka radova koji će biti objavljeni u Zborniku. (N.G.K.)

Natrag