Hrvatsko tržište osiguranja: napokon oporavak

Datum objave: 06.06.2019. Broj 2 | Godina 2019

Globalne premije osiguranja 2018. godine povećale su se 3,3 posto i dosegle 3.655 milijarde eura. Kineski je rast usporio, a globalni su rast predvodili SAD i Japan. U Istočnoj Europi zabilježena je još jedna godina uspješna rasta. U Hrvatskoj je ponovno dosegnut pretkrizni vrhunac

Prema projekcijama instituta Allianz Research opseg premija na globalnoj je razini prošle godine dosegao iznos od 3.655 milijarde eura (isključujući zdravstveno osiguranje). U usporedbi s 2017. godinom nominalno povećanje prilagođeno učincima promjene tečaja iznosi 3,3 posto.

Bila je to treća godina zaredom (odnosno 12. godina od posljednjih 15) u kojoj su premije na globalnoj razini rastom zaostajale za rastom gospodarske aktivnosti (+5,7 posto nominalnoga rasta 2018. godine). Tako je penetracija osiguranja (premije izražene kao udio u BDP-u) pala na 5,4 posto – najnižu vrijednost u posljednjih 30 godina. Rizika je mnogo, no zaštite od njih sve je manje. Godine 2018. osiguranje imovine i osiguranje od nezgode treći su put zaredom diljem svijeta ostvarili veći rast od životnoga osiguranja (4,7 posto naspram 2,5 posto).

No takav razvoj događaja nije bio jedina anomalija s kojom smo se susreli 2018. godine. Globalni je rast 2016. godine usporila Zapadna Europa, a 2017. godine SAD, no prošle je godine tu ulogu preuzela Kina. Ishod: globalni rast 2018. godine pogonila su dva stara znanca: SAD (42 posto) i Japan (11 posto). Nasuprot njima Kina, koja je u prošlosti – i to ne tako davne 2017. godine – bila zaslužna za 60 posto globalnoga rasta, pridonijela je tek četiri posto. Krivac za tako otužan rezultat je što su kineska tržišta životnoga osiguranja 2018. oslabila uslijed strože regulacije posrednika u osiguranju koji prodaju proizvode povezane s upravljanjem bogatstvom.

Kina je tržište na koje valja obratiti pozornost

“Priča o azijskome rastu ne završava 2018. godine”, istaknuo je Michael Heise, glavni ekonomist društva Allianz SE. “Čak štoviše. Stroža regulacija u Kini i više je nego dobrodošla jer predstavlja znak sljedeće faze uravnoteženijega i održivijega razvoja. Nadalje, Kina više nije sinonim samo velikog rasta. Tehnološki napredak na tome tržištu ostavlja bez daha. Kina je očiti predvodnik u primjeni umjetne inteligencije, inovativnim rješenjima za plaćanje i digitalnim ekosustavima. Kina je tržište na koje valja obratiti pozornost. U njoj se ogleda budućnost našega sektora.”

Istočnoeuropski osiguravatelji 2018. su godine uživali u rastu premija od 9,1 posto pa je već treću godinu zaredom ostvaren uspješan rast (2017.: 9,3 posto, 2016.: 8,9 posto). Premije osiguranja imovine te osiguranja od nezgoda ubrzano su rasle dosežući 8,8 posto u usporedbi sa 6,6 posto 2017. godine. Ukupan iznos premija u toj je kategoriji na kraju 2018. godine iznosio 41,6 milijardi eura. S druge strane, u kategoriji životnoga osiguranja rast premija usporio je na 9,9 posto u usporedbi s izvanrednih 16 posto 2017. godine. Međutim, ta je stopa rasta i dalje bila druga najveća u posljednjih deset godina. Ukupni iznos premija bio je jednak 17,9 milijardi eura. Ovim tržištem, za razliku od ostalih tržišta u razvoju (i većine zapadnoeuropskih tržišta), dakle, dominira kategorija osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda.

Na hrvatskome tržištu osiguranja prihod od premija (za osiguranje imovine i životno osiguranje) 2018. je godine porastao za 9,0 posto, što predstavlja najveći rast od 2007. godine. Obje su kategorije osiguranja pridonijele tomu velikom rastu: Premije za životno osiguranje porasle su za 6,6 posto, dok su premije za osiguranje imovine i osiguranje od nezgode – koje čine dvije trećine hrvatskoga tržišta – porasle za nevjerojatnih 10,2 posto. Brži porast tržište osiguranja imovine i osiguranja od nezgode posljednji je put ostvarilo davne 2002. godine. Uz prošlogodišnji je nagli rast to tržište konačno ponovno doseglo svoj pretkrizni vrhunac iz 2008. godine kada je riječ o ukupnome prihodu od premija. Hrvatsko je tržište jedno od razvijenijih u Istočnoj Europi: u Hrvatskoj su i gustoća osiguranja (premija po glavi stanovnika, 302 eura) i penetracija osiguranja (premije kao udio BDP-a, 2,4 posto) iznad regionalnoga prosjeka (155 eura i 1,8 posto).

Osiguranje je na pragu drastične promjene

Allianz Research očekuje nastavak oporavka tržišta osiguranja te predviđa da će rast premija na svjetskoj razini tijekom sljedećega desetljeća doseći oko 5 posto (nakon ne baš sjajnih 3 posto u proteklome desetljeću). Uzmemo li u obzir sve brže demografske promjene, posebno na tržištima u razvoju na kojima sustavi socijalnoga osiguranja nisu dovoljno razvijeni, životno bi osiguranje trebalo ponovno ostvariti nešto brži rast od kategorije osiguranja imovine i osiguranja od nezgode (5,5 posto naspram 4,4 posto).

U Istočnoj se Europi očekuje i nešto veći rast zbog još uvijek pozamašnih zaostataka u razvoju: ta bi regija tijekom sljedećega desetljeća trebala postići rast od 6,3 posto godišnje. Za razliku od razvoja koji se očekuje na globalnoj razini, u toj bi regiji osiguranje imovine i osiguranje od nezgode trebalo i dalje premašivati životno osiguranje (6,6 posto naspram 5,4 posto). U Hrvatskoj, koja predstavlja jedno od razvijenijih tržišta u toj regiji, prognoze nisu toliko sjajne: očekuje se rast od 3,4 posto godišnje. To, međutim, predstavlja izniman napredak u usporedbi s proteklim desetljećem (-0,2 posto godišnje).

Veliku nepoznanicu, međutim, predstavlja digitalizacija osiguranja. “Sektor osiguranja suočen je sa seizmičkim pomakom koji će zauvijek promijeniti njegovu budućnost”, istaknula je Patricia Pelayo, ekonomistica zaposlena u institutu Allianz Research. “Umjetna inteligencija i tehnologije koje su povezane s njome ukorijenit će se u poslovanju. Osiguranje je na pragu drastične promjene. Međutim, utjecaj te promjene na rast premija zasad je još nejasan: rjeđi zahtjevi (od upravljanja rizicima do prevencije rizika) te manji troškovi rada i distribucije govore u prilog manjemu rastu premija, no kompenzacija u vidu dopiranja do većega broja klijenata i novih proizvoda (npr. kibernetičko osiguranje) daje naslutiti kako postoji mogućnost suprotnoga razvoja. Gotovo je nemoguće predvidjeti koji će čimbenik odnijeti prevagu.

Natrag