;

Hanfa potpisala Sporazum o razumijevanju iz područja alternativnih investicijskih fondova s Komisijom za financijske usluge Guernseya

Datum objave: 27.02.2020.

Sporazum su potpisali predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman i glavni direktor Komisije za financijske usluge Guernseyja, William Mason.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Komisija za financijske usluge Guernseya (Guernsey Financial Services Commision – GFSC) sklopili su ESMA-in Sporazum o razumijevanju u vezi s upravljanjem alternativnim investicijskim fondovima.

„Ovo je drugi Sporazum o razumijevanju u okviru Direktive o upraviteljima alternativnih investicijskih fondova (Direktiva AIFMD) koji je Hanfa potpisala s nadzornim tijelom izvan granica EU i predstavlja dodatan iskorak u poticanju prekograničnih tokova ulaganja u području investicijskih fondova. Naša suradnja doprinijet će boljoj zaštiti potrošača, poticanju tržišnog i financijskog integriteta te dodatnom osnaživanju povjerenja u stabilnost financijskog sustava. I dalje ćemo nastaviti djelovati u pravcu širenja međunarodne suradnje Hanfe s institucijama iz trećih zemalja.“ – istaknuo je tim povodom predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman.

S obzirom na rastuću globalizaciju svjetskih financijskih tržišta i porast prekograničnog poslovanja i aktivnosti upravitelja alternativnih investicijskih fondova, ovaj Sporazum definira suradnju dvije institucije potpisnice Sporazuma u vezi s nadzorom upravitelja alternativnih investicijskih fondova te nadzorom njihovih posrednika i depozitara koji prekogranično djeluju u jurisdikcijama koje su potpisnice ovog Sporazuma, odnosno u Hrvatskoj i Guernseyju.
Sklapanje Sporazuma o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD inicijativa je Hanfe usmjerena na uklanjanje prepreka za prekogranična ulaganja i olakšavanje tokova investicija te stvaranje dodatnih mogućnosti ulagateljima i industriji investicijskih fondova.

Natrag