Grupa Triglav je povećala premiju u sva tri segmenta osiguranja i na svim tržištima osiguranja

Datum objave: 24.11.2022.

Grupa Triglav u prvih je devet mjeseci zabilježila 1,24 milijarde eura prihoda, što je 10 posto više nego u istom razdoblju lani.

Ostvarili su 1,15 milijardi eura bruto premije, što je devet posto više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit smanjena je za četiri posto na 72,1 milijun eura, piše SEEbiz.

Kako je prilikom objave devetomjesečnog izvješća istaknuo predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar, grupa osjeća i utjecaj pogoršanja okruženja s visokim rastom inflacije te nepovoljne situacije na međunarodnim financijskim tržištima, koja ponajviše utječe na dio našeg poslovanja koji donosi gubitke, troškove i povrate ulaganja. Unatoč tome, postigli su dobre rezultate koji potvrđuju otpornost njihovog poslovnog modela na sve lošije ekološke uvjete, napisao je.

“Održali smo financijsku snagu uz adekvatnost kapitala u ciljanom rasponu, povećali obujam poslovanja i ostvarili dobit prije oporezivanja koja je približna ostvarenoj u istom razdoblju prošle godine”, ocijenio je Slapar u izvješću.

Grupa je povećala premiju u sva tri segmenta osiguranja i na svim tržištima osiguranja. U Sloveniji je rast premije iznosio šest posto, izvan Slovenije na tržištima Adria regije 12 posto, a na međunarodnim tržištima 19 posto.

Ostali prihodi od osiguranja u iznosu od 46,1 milijun eura veći su za 21 posto, dok su ostali prihodi grupe, uključujući prihode od upravljanja imovinom, koji su bili veći za šest posto, porasli za 35 posto na 47,3 milijuna eura.

Kako napominju, štete su bile veće nego u istom razdoblju prošle godine. Izračunati bruto iznosi šteta tako su porasli za 16 posto na 604 milijuna eura. Masovne štete procjenjuju se na ukupno 29,4 milijuna eura, a najviše (21,1 milijun eura) čine štete u Sloveniji zbog nevremena s tučom i nevremena.

U odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine bruto troškovi poslovanja porasli su za 10 posto na 269,1 milijun eura. Na kraju prvih devet mjeseci osigurateljno-tehničke pričuve iznosile su 3,2 milijarde eura, što je slično kao i na kraju prošle godine.

Matična Zavarovalnica Triglav u devet je mjeseci zabilježila 78,9 milijuna eura čiste dobiti, što je 50 posto više nego u istom razdoblju lani.

Kako je pojasnio član uprave Uroš Ivanc, ovogodišnji povoljan razvoj pričuva šteta, stvoren prethodnih godina, uspješno nadomješta rast šteta i troškova koji nastaju zbog veće aktivnosti stanovništva i gospodarstva, veće inflacije i drugih utjecaja iz okruženja.

U grupi procjenjuju da će ove godine ostvariti dobit planiranu za ovu godinu, ali istovremeno upozoravaju da očekivanja za iduću godinu karakterizira vrlo visok stupanj neizvjesnosti. “Planiramo da u izazovnoj 2023. godini prema postojećem okviru izvještavanja ostvarimo između 95 i 110 milijuna eura dobiti prije oporezivanja”, pojasnio je Slapar.

Natrag