Grupa Triglav: Bruto premija u devet mjeseci porasla 6 posto, dobit niža 13 posto

Datum objave: 17.11.2020.

Triglav osiguranje Sarajevo i u otežanim uvjetima poslovanja nastavlja premijski rast. Grupa Triglav u prva tri kvartala ove godine povećala je obim poslovanja, a dobit je očekivano niža.

Grupa Triglav je unatoč utjecaju Covid-19 u devet mjeseci ove godine ostvarila 6 posto više konsolidirane bruto premije osiguranja (960,9 miliona eura) nego u istom periodu prošle godine i na većini tržišta ostvarila premijski rast, piše portak Profitiraj.ba

Na slovenskom tržištu rast premije iznosio je 5 posto, a na tržištima izvan Slovenije 6 posto. Premija se povećala u sva tri segmenta osiguranja, i to za 6 posto kod imovinskih, 2 posto kod životnih i mirovinskih osiguranja te za 14 posto kod zdravstvenih osiguranja.

Na štetne događaje su osim velikog broja štetnih događaja (oluja s tučom na tri tržišta i potres u Zagrebu) utjecali su i uvjeti  pandemije. Obim bruto isplaćenih šteta (505,0 milijuna eura) oscilira s obzirom na grupu odnosno vrstu osiguranja, a u ukupnom iznosu usporediv je s istim razdobljem prošle godine.

Grupa Triglav je ostvarila dobit prije oporezivanja od 62,4 milijuna eura i za 13 posto je manja u odnosu na isti period lani, što je u prvom redu posljedica stanja na globalnim finansijskim tržištima, a dijelom i mnogobrojnih štetnih događaja i povećanja rezervacija zbog aktualnih uvjeta poslovanja.

Dio dobiti prije oporezivanja Grupe Triglav koji proizlazi iz osiguravajuće-tehničkog dijela poslovanja povećao se u odnosu na prošlu godinu za 10 posto i iznosio je 60,4 milijuna eura (prošle godine 54,7 milijuna eura), a dio dobiti koji proizlazi iz finansijskih ulaganja bio je, u prvom redu zbog formiranja dodatnih rezervacija u segmentu životnih osiguranja i penzionih osiguranja, u minusu i iznosio je -0,2 milijuna eura (prošle godine 14,9 milijuna eura).

U aktualnim uvjerima neizvjesnosti Grupa ostaje pri objavljenim procjenama godišnje dobiti, istodobno ocjenjujući da je njen osiguravajući i investicijski portfelj dovoljno otporan, a kapitalna pozicija odgovarajuća da se može uspješno nositi s povećanim rizicima, što potvrđuju i visoke bonitetne ocjene dobivene ove godine.

Triglav osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, u devet mjeseci 2020. godine je zabilježilo rast premije od 16% u odnosu na isti period prošle godine.

Ove godine Grupa je u Sloveniji dodatno ojačala vodeću poziciju među društvima za upravljanje u segmentu uzajamnih fondova, a njen tržišni udio u odnosu na kraj 2019. godine povećao se za 0,4 postotna boda, na 34,3 posto.
“I u drugoj polovini ove godine neizvjesni uvjeti onemogućavaju nam pouzdane procjene ostvarivanja godišnje dobiti prije oporezivanja koja je planirana između 95 i 105 milijuna eura. Ostajemo kod objavljene procjene da će vjerojatno smanjenje iznositi od 10 do 25 posto od planiranoga. Ujedno procjenjujemo da su osiguravajući i investicijski portfelj Grupe Triglav dovoljno otporni, a kapitalna pozicija odgovarajuća da se možemo uspješno nositi s povećanim rizicima. To nam potvrđuju i ovogodišnje visoke bonitetne ocjene ‘A’ sa stabilnom srednjoročnom prognozom od strane dvije priznate bonitetne agencije.
Što se tiče 2021. godine, na temelju odabranog vjerojatnog scenarija uvjeta poslovanja planiramo dobit prije oporezivanja između 85 i 95 milijuna eura, povećanje obima premije od 1,2 do 1,3 milijarde eura te održavanje kombiniranog količnika ispod 95 posto“, izjavio je predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Premija Triglav osiguranja Sarajevo porasla 16%

Triglav osiguranje Sarajevo je u devet mjeseci 2020. godine i u otežanim uvjetima nastavilo dobro poslovanje. Bruto fakturirana premija iznosi 21,4 milijuna eura (41,8 milijuna KM) i viša je za 16 posto u odnosu na isti period prošle godine. U dijelu životnih osiguranja premija je veća 49,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok su neživotna osiguranja rasla za 1,6 posto.

“Ostvarili smo dobre rezultate uprkos izmijenjenim uvjetima života i rada. Radili smo na razvoju digitalnih kanala za naše klijente i pokazali smo da se možemo brzo prilagoditi novim uslovima poslovanja. Uz poštovanje svih važećih preporuka, zadržali smo visok stupanj kvaliteta usluge prema našim klijentima, a sve to zahvaljujući angažmanu naših zaposlenika“, izjavio je direktor Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović.

Natrag