Gospodarsko usporavanje i porast broja insolventnosti: kakvi su izgledi za poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi?

Datum objave: 07.06.2024.

Nelikvidnost poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi (CEE) porasla je u 2023. godini. Ekonomski učinak u regiji ostat će ispod svog potencijala u 2024.

Nakon ekonomske recesije, zemlje srednje i istočne Europe (CEE) svjedočile su dramatičnom porastu nelikvidnosti poduzeća tijekom 2023. godine. Iako su se poduzeća u početku uspjela nositi s krizom zahvaljujući vladinim mjerama potpore tijekom pandemije, naknadno povlačenje tih inicijativa u kombinaciji s makroekonomskim pritiscima dovelo je do novih visokih stopa insolventnosti.

Ekonomska recesija rezultirala je padom prosječnog rasta BDP-a regije s 4,0% u 2022. na samo 0,5% u 2023., što je rezultiralo najnižom stopom ovog stoljeća (isključujući globalnu financijsku krizu 2009. i pandemiju Covida-19 2020. godine). Češka, Estonija, Mađarska, Latvija i Litva čak su zabilježile negativne stope rasta u 2023.

Regija srednje i istočne Europe zabilježila je povećanje broja stečajnih postupaka od 38,6%1 u razdoblju od 2022. do 2023., što je još jedna godina dvoznamenkastog rasta.

“Ovaj porast potaknut je kombinacijom unutarnjih i vanjskih čimbenika koji su pojačali izazove s kojima se suočavaju tvrtke u regiji, posebno geopolitičkim napetostima i inflacijskim pritiscima koji su odveli tvrtke u problematične vode.” objašnjava Grzegorz SIELEWICZ, glavni Coface ekonomist za srednju i istočnu Europu.

Posljedice ruske invazije na Ukrajinu odjeknule su u cijeloj regiji, ne samo zbog njezine zemljopisne blizine, prekidajući lance opskrbe i pridonoseći skoku cijena energije. Ti vanjski šokovi, zajedno s unutarnjim izazovima kao što su manjak radne snage i porast troškova sirovina, snažno su opteretili poduzeća, što je dovelo do značajnog porasta insolventnosti. Sektori građevinarstva i trgovine posebno su podnijeli najveći teret vala nelikvidnosti, boreći se s nedostatkom radne snage, pritiscima na plaće i usporavanjem potražnje.

„Očekujemo daljnji porast nelikvidnosti u 2024., iako po nižoj stopi nego prethodne godine, a globalno, tvrtke još uvijek neće dosegnuti svoj puni potencijal gospodarskog rasta kao rezultat izazova s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu. njihovog poslovanja”, dodaje Jarosław Jaworski, Coface izvršni direktor za regiju srednje i istočne Europe.

Poslovno okruženje u 2024. bit će obilježeno ograničenim rastom prometa, padom marži i stalnim izazovima za izvozna poduzeća zbog slabe inozemne potražnje, osobito iz Njemačke, koja je i dalje glavni trgovinski partner za većinu gospodarstava CEE-a. Međutim, postoje znakovi oporavka potaknutog potrošačima na horizontu, posebno kada je riječ o svakodnevnim potrepštinama, podržavajući gospodarsku aktivnost u regiji CEE. Unatoč tome, tvrtke se suočavaju sa sve većim pritiskom zbog rastućih cijena robe i troškova rada, uključujući povećanja minimalnih plaća u zemljama srednje i istočne Europe.

Natrag