Globalne ekonomske štete od prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih čovjekom u prvoj polovici 2020. čak 75 milijardi dolara

Datum objave: 11.08.2020.

Swiss Re Institut procjenjuje da su u prvoj polovici 2020. godine globalne osigurane štete od katastrofa iznosile 31 milijarde dolara.

Štete osiguranja od katastrofe na globalnoj razini iznosile su 31 milijardu USD u prvoj polovici 2020., što je znatno više u odnosu na 23 milijarde USD godinu ranije.
Prirodne katastrofe činile su 28 milijardi USD osiguranih šteta. Jake konvektivne oluje u Sjevernoj Americi uzrokovale su osigurane štete u iznosu od preko 21 milijardu USD, što je najviše od prve polovice 2011. godine
Katastrofalni događaji uzeli su više od 2000 života u prvoj polovici 2020. godine.

Globalne ekonomske štete od prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih čovjekom u prvoj polovici 2020. godine iznosile su 75 milijardi USD, prema preliminarnim procjenama Sigme Swiss Re Instituta. To je više od 57 milijardi USD u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, ali znatno ispod prosjeka ekonomskih šteta u prvom polugodištu u prethodnih 10 godina (112 milijardi USD). Od ekonomskih šteta, oko 40% (31 milijardi USD) bilo je pokriveno osiguranjem. U prethodnih 10 godina osigurana potraživanja za prvo polugodište prosječno su iznosila 36 milijardi USD. Te procjene šteta odnose se na imovinsku štetu i isključuju zahtjeve povezane s COVID-19. Više od 2000 ljudi izgubilo je život ili su nestali u katastrofalnim događajima tijekom prve polovice ove godine.

U  Sjevernoj Americi jake konvektivne oluje (grmljavinske oluje s tornadima, poplavama i tučom) uzrokovale su osigurane štete od preko 21 milijarde USD u prvoj polovici. To je najviše od prve polovice 2011. godine, kada su štete zbog toga bile oko 30 milijardi USD. U lipnju je Calgary u Kanadi pretrpio gubitak od milijarde dolara od štete od tuče, što je najskuplji događaj od tuče ikad u Kanadi.

Počevši od svibnja, obilne kiše uzrokovale su jake poplave, još jedan primjer sekundarne opasnosti, u nekoliko provincija duž rijeke Jangce u Kini. Štete od požara povećavale su se od početka godine, posebno u Australiji ali i Sibiru koji je  osjećao težinu divljih požara, jer su izuzetno visoke temperature i suho vrijeme pružali idealne uvjete za gorenje velikih razmjera. Iako se ne računaju u preliminarnim procjenama za prvo polugodište, trenutni požari u južnoj Kaliforniji podsjećaju na stalno prisutnu opasnost koju vatra predstavlja. U budućnosti će klimatske promjene i porast temperature vjerojatno pogoršati sekundarne opasnosti, uključujući i šumske požare.

“Opet, sekundarne opasnosti prouzročile su većinu katastrofalnih šteta u prvoj polovici 2020. godine. Očekuje se da će klimatske promjene pogoršati i pojačati razmjere sekundarnih opasnosti i popratnih šteta u budućnosti”, rekao je Martin Bertogg, voditelj Cat Perils u Swiss Re.

U veljači su sjevernu Europu pogodile dvije uzastopne, intenzivne oluje (Ciara i Dennis). Snažan vjetar i obilne kiše uzrokovale su poplave, nestanke struje i poremećaje u prometu, što je uzrokovalo kombinirane osigurane štete veće od dvije milijarde dolara. Ciklona Amphan u Bengalskom zaljevu uzrokovala je ekonomske štete u iznosu od 13 milijardi USD, što je najrazornija tropska ciklona koju je Indija ikad doživjela. Očekuje se da će osigurane štete  biti samo djelić ukupnih.

“Oko 60% prirodnih gubitaka od katastrofa u prvoj polovici 2020. godine nije bilo osigurano. Budući da će se ozbiljnost sekundarnih opasnosti vjerojatno povećati u narednim godinama, značaj osiguranja u prevladavanju jazova vrlo je jasan. Klimatske promjene su sistemski rizik, a za razliku od COVID-19, on nema datum isteka “, rekao je Jerome Jean Haegeli, glavni ekonomist Swiss Re Grupe.

 

Natrag