;

Glava hobotnice

Datum objave: 01.06.2010. Broj 6 | Godina 2010

Piše: Neven Tišma

U ovalnoj konferencijskoj sobi na petom katu staklene uredske zgrade čekao je hrvatski pregovarački tim. Elegantna brineta, ćelavi pravnik s bradicom i njihov vođa Joško, iskusni diplomat s puno utakmica u nogama. Sumrak se već spuštao na Bruxelles i nudio olakšanje građanima i europskim činovnicima koji su se taj  dan kuhali na vrelom lipanjskom suncu. No, olakšanje nisu osjećali i hrvatski pregovarači koji su na brzinu pozvani na hitni večernji sastanak, bez da im se najavila tema o kojoj će biti riječi.
S nekoliko minuta zakašnjenja u sobu su ušla tri europska činovnika. "Gospodo", započeo je bez oklijevanja predsjedavajući, "pred vama je posljednja velika zadaća. Ako je izvršite, put do punog članstva u potpunosti je otvoren. Uspješno ste riješili problem kupovanja ispita, namještanja nogometnih utakmica, HEP-a i HAC-a. Dobro se nosite s aferom Spice, Hypo bankom, i HPB-om. Sada  očekujemo od vas da se obrušite na samo srce korupcije u Hrvatskoj. Da hrabro i beskompromisno pogodite hobotnicu ravno u glavu."
Unatoč golemom iskustvu, Joško nije mogao sakriti svoj upitni pogled. "O čemu ovaj lik brije?", neprimjetno je upitao kolegu s desne strane, ćelavog pravnika s bradicom i okruglim naočalama koji je pognute glave piljio u svoje cipele.
"Želimo da se obračunate s najvećim izvorom korupcije u Hrvatskoj", dramatski je zastao predsjedavajući, gledajući redom troje Hrvata koji nisu mogli sakriti svoje iščekivanje.
 "S osiguranjem!", prosiktao je lupivši šakom o stol, dok su ostala dva činovnika ozbiljno klimala glavama.
U hrvatskoj delegaciji nastalo je komešanje. I ćelavac s bradicom i elegantna brineta zurili su nemirno u svog vođu. Iznenađenje je bilo preveliko. Otkud sad osiguranje u Hrvatskoj najveći izvor korupcije? Prvi put u svojoj diplomatskoj karijeri i vođa hrvatskog tima izbačen je iz takta. No, trajalo je to samo jedan trenutak. Manirom iskusna pregovarača natočio je vode u čašu, kao da ga se sve to uopće ne tiče, pogledao vođu s druge strane i rekao: "Nastavite, molim vas".
"Osiguranje je u Hrvatskoj najveći izvor korupcije", nastavio je predsjedavajući. "To zasigurno i sami znate. Ono je izvor sveg zla. A znate li zbog čega?", nije čekao odgovor nego je nastavio: "Gotovo da uopće nema police osiguranja po kojoj se ne isplaćuje provizija. Znate li vi što to znači? To znači da svi u osiguranju dobivaju proviziju. Ne samo jedan, onaj glavni, nego svi koji prodaju osiguranje dobivaju proviziju. I u životnim i u neživotnim osiguranjima. To su tisuće i tisuće ljudi. Neki i žive SAMO od provizije, a neki proviziju dobivaju još godinama nakon što su prestali prodavati osiguranje." Zastao je na trenutak, pa opet nastavio: "Provizija jednako korupcija i ako se ne udari po toj sotonskoj  industriji, nikad se nećete riješiti korupcije u Hrvatskoj. Tome hitno treba stati na kraj". Glavni europski pregovarač već je teško disao dok si je točio vode u čašu koju je potom iskapio u dvije sekunde. "Što poduzimate na tom polju", pitao je zabezeknute Hrvate dok je raširenim prstima zabacivao dugu kosu s jedne strane ćelave glave na drugu.
"E sad smo naletjeli na minu", mislio je u sebi Joško. "O osiguranju fakat ništa ne znam." Pogledao je kolege. Brineta je štreberski pisala nešto po svom papiru.  Joško je malo bolje pogledao. Pisala je: "Ovi nisu normalni, ovi nisu normalni…". Ćelavi pravnik i dalje je  piljio u svoje cipele. "Ma tko uopće išta zna o tom osiguranju?", mislio je hrvatski vođa. "Da je barem neka od onih cura iz Hanfe s nama, oni bi valjda nešto znali reći o tom problemu. Ja imam policu obveznog osiguranja i neki mi je lik prije nekoliko godina napravio i policu životnog osiguranja, ali…" Joško je grozničavo razmišljao: "Provizije, provizije, baš  gadna riječ. I da ih tisuće i tisuće od toga živi, to nisam znao. Ali nešto znam, a to je da se neću petljati u ono što ne znam."
Prekriživši prste na rukama, čvrsto je pogledao europske kolege na suprotnoj strani stola i rekao: "Svjesni smo problema. No, molim i da vi budete svjesni kompleksnosti situacije. Za takav zahvat treba nam dobra politička priprema. Moramo senzibilizirati hrvatsku javnost na novu činjenicu da je baš osiguranje u Hrvatskoj izvor najveće korupcije. Tamo ipak radi 11.000 ljudi, pa je to onda i političko pitanje. Već sutra će netko izaći u javnost s tom informacijom, a onda ćemo vidjeti što nam je činiti", završio je Joško.
Europski pregovarači već su se dizali od stola: "Gospodo, bit ćemo u kontaktu. Doviđenja!", pozdravio je europski vođa i ostavio hrvatsku delegaciju. Joško je umorno spremao papire u aktovku, brineta je i dalje sumanuto pisala po papiru istu rečenicu, a ćelavi pravnik s bradicom i dalje je piljio u svoje cipele.

Natrag