Generali potiče kulturu održivosti među europskim malim i srednjim poduzećima i poziva kreatore politike na više djelovanja

Datum objave: 05.12.2023.

Na događaju SME EnterPRIZE 2023. Generali je predstavio 10 'Heroja održivosti', odabranih među više od 7000 europskih malih i srednjih poduzeća, kao lidere u razvoju održivog poslovanja

Generali je bio domaćin završnog događaja trećeg izdanja SME EnterPRIZE-a, vodeće inicijative Grupacije, kako bi se proslavilo 10 “Heroja održivosti” odabranih među više od 7.000 malih i srednjih poduzeća diljem Europe i otkrilo novo izdanje Bijele knjige, istraživanja razvijenog u suradnji sa SDA Bocconi School of Management Sustainability Lab-om.

Događaju su nazočili visoki europski kreatori politika, uključujući Valdisa Dombrovskisa, Izvršnog potpredsjednika Europske komisije za Gospodarstvo koje radi za ljude i europski povjerenik za trgovinu; Paolo Gentiloni, Povjerenik Europske komisije za ekonomiju; Martina Dlabajová, Zastupnica u Europskom parlamentu i supredsjedateljica Parlamentarne međuskupine za mala i srednja poduzeća; i Pina Picierno Potpredsjednica Europskog parlamenta. Sudjelovali su akademski čelnici kao i više vodstvo Generalija. Ovim povodom, okupljenima se video-porukom obratio Marcos Neto, Pomoćnik glavnog tajnika i Direktor UNDP-
ovog Ureda za politiku i podršku programima.

Bijela knjiga, izrađena na temelju rasprava s više od 1000 malih i srednjih poduzeća diljem Europe, obuhvatila je izazove i prilike s kojima se mala i srednja poduzeća suočavaju te je predložila političke inicijative za europske donositelje odluka. Ključni prioritet identificiran istraživanjem je izgradnja veće kulture svijesti za mala i srednja poduzeća o prednostima koje uvođenje održivih poslovnih praksi može imati za njihov ukupni učinak.

Uslijedile su ideje za izgradnju okvira održivosti koji će pomoći malim i srednjim poduzećima na njihovom putu i ojačati regionalne inovacijske centre i partnerstva kako bi se maksimizirale najbolje prakse. Općenito, održiva tranzicija malih i srednjih poduzeća u Europi ostala je snažna, unatoč brojnim izazovima koja poduzeća trebaju prevladati. 44% malih i srednjih poduzeća reklo je da usvajaju ili će uskoro usvojiti održive poslovne prakse, što je povećanje od 3 postotna boda u odnosu na anketu iz 2022.

Međutim, mnoga mala i srednja poduzeća i dalje se suočavaju s izazovima. Mala i srednja poduzeća koja prijavljuju nedostatak institucionalne potpore, s preprekama održivosti koje proizlaze iz pretjerane regulative i birokracije, gotovo su se udvostručila na 48% s 25% iz godine u godinu. Izvješća o nedostatku javnih poticaja također su značajno porasla na 48% u 2023. sa 17% u 2022. Mala i srednja poduzeća nadalje su navela nedostatak održivih financijskih inicijativa, koje su također porasle na 47% sa 26%.

Bijela knjiga je također pozvala financijske institucije da se angažiraju i osnaže mala i srednja poduzeća objašnjavajući im i podižući svijest o financijskim instrumentima i mogućnostima za poticanje njihove tranzicije. Financijske institucije mogu dodatno podržati europska mala i srednja poduzeća osmišljavanjem održivih financijskih inicijativa i dosezanjem više malih i srednjih poduzeća kroz partnerstva i suradnju.

Slavimo heroje održivosti

Generalijevo treće događanje SME EnterPRIZE proslavilo je 10 “Heroja održivosti” odabranih diljem Europe među više od 7000 malih i srednjih poduzeća, na događaju na kojem su sudjelovali visoki kreatori politike, vodeći akademici i mislioci, kao i sama mala i srednja poduzeća.

Generali je, zajedno sa stručnim savjetodavnim odborom koji čine članovi iz akademske zajednice, gospodarstva i think-tankova, ocjenjivao kandidate na temelju njihove društvene i ekološke predanosti, uključujući provedbu značajnih inicijativa održivosti u njihovim poslovnim aktivnostima. Pobjednici SME EnterPRIZE mogu postati inspirativni modeli za kolege poduzetnike i biti ambasadori održivosti. Odabrane tvrtke u područjima okoliša i društva dolaze iz 10 europskih zemalja koje su sudjelovale u inicijativi: Austrije, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Portugala, Slovenije i Španjolske.

Philippe Donnet, glavni izvršni direktor Generali Grupe, rekao je: „Mnogo se toga dogodilo od 2021., kada je Generali pokrenuo SME EnterPRIZE, svoju vodeću inicijativu za promicanje kulture održivosti među europskim malim i srednjim poduzećima, podržavajući ih integrirati je u svoje poslovanje. Dok su te tvrtke morale izdržati značajne izazove povezane s energetskom krizom, poremećajima u opskrbnom lancu, inflacijom te ekonomskim i geopolitičkim neizvjesnostima, treća Bijela knjiga koju su izdali Generali i SDA Bocconi naglašava da broj europskih malih i srednjih poduzeća koja prihvaćaju održive poslovne modele nastavlja rasti, a poslovni argumenti za to ostaju vrlo jaki. Međutim, još uvijek postoje znatne prepreke i barijere koje sprječavaju više tvrtki da slijede isti put.

Stoga je ključno da kreatori politika djeluju na smanjenje birokracije i podizanje svijesti, dok veća privatna poduzeća moraju ponuditi ne samo proizvode ili usluge, već i svoje znanje i know-how. To je složen proces koji će potrajati. Ali ne smijemo štedjeti napor jer je u interesu svih nas izgraditi jaču, sigurniju, prosperitetniju i održiviju Europu.“

Generalni direktor Generali Grupe, Marco Sesana, rekao je: „Naša strategija ‘Lifetime Partner 24: Driving Growth’ temelji se na održivosti. To je leća kroz koju promatramo naše poslovanje i naš odnos sa zajednicama kojih smo dio. Kao vodeći europski osiguravatelj već tri godine podižemo svijest o izazovima s kojima se mala i srednja poduzeća suočavaju i dosegli smo tisuće malih i srednjih poduzeća diljem Europe kako bismo pronašli najodrživiji načini rada, ističući tvrtke koje rade dobro čineći dobro. U isto vrijeme, zagovarali smo istraživanje kako bismo razumjeli izazove i prilike s kojima se mala i srednja poduzeća suočavaju. Tri godine SME EnterPRIZE-a naglasile su da još uvijek postoji snažna predanost malih i srednjih poduzeća da svoje poslovanje učine održivijim, unatoč izazovnom okruženju. Nastavit ćemo podupirati njihov put ka izgradnji uključivog, zelenog i održivog europskog gospodarstva.”

Stefano Pogutz, profesor Prakse korporativne održivosti i direktor redovnog MBA programa SDA Bocconi rekao je: “Naše istraživanje naglašava da pristup europskih malih i srednjih poduzeća održivosti ostaje čvrst, čak i tijekom izazovnih prošlih godina. Godine 2023. 44% europskih malih i srednjih poduzeća usvojilo je formaliziraniji pristup održivosti ili su u procesu usvajanja istog, što je povećanje od 3% u odnosu na prethodnu godinu i povećanje od 10% u odnosu na slično paneuropsko istraživanje 2020. Ova saznanja smatramo pozitivnima. Unatoč izazovima s kojima su se mala i srednja poduzeća suočila posljednjih godina, kao što su pandemija i oporavak, inflacija i povećanje troškova sirovina i energije te rat u Ukrajini, primjećujemo značajnu otpornost.

U svakom slučaju, da bi se tranzicija održivosti dogodila, moramo uključiti preostale tvrtke, koje su još uvijek neodlučne ili oklijevaju prihvatiti evoluciju. Da bismo to učinili, moramo raditi na ublažavanju prepreka s kojima se još uvijek suočavaju poduzeća, poput nedostatka institucionalne potpore ili nedostatka resursa, a s druge strane, objasniti koristi koje su stekli MSP-ovi koji su prihvatili tranziciju.

Pozitivne koristi se zapravo ostvaruju u svim područjima: organizacijskoj, relacijskoj, tržišnoj i konkurentskoj domeni. Samo nekoliko primjera: 76% malih i srednjih poduzeća doživjelo je povećanje učinkovitosti resursa ili energije. Ovo ide ravno do krajnje crte, u smislu smanjenih troškova. A 68% pristupilo je novim tržištima, s pozitivnim rezultatima u smislu prihoda. Kako bismo uključili neodlučne i one koji zaostaju, moramo im kroz ove rezultate objasniti i uvjeriti ih da održivost nije samo trošak, već ulaganje s pozitivnim povratom.”

Upoznajte heroje održivosti

  • Dorfplatz STAW (Austrija), koji nudi co-working prostore i mogućnost organiziranja događaja, radionica te kulturnih i društvenih inicijativa za lokalnu zajednicu.
  • Humana Nova (Hrvatska), socijalna zadruga koja nudi mogućnosti zapošljavanja osobama s invaliditetom, uključujući ih u preradu odjeće kroz popravak i preinaku, te oporabu pređe iz odjeće koja više nije upotrebljiva, za stvaranje nove odjeće bez pribjegavanja „djevičanskoj“ pređi.
  • Biopekárna Zemanka (Češka), trgovina kruhom i kolačima koja koristi ostatke sirovina iz druge proizvodnje hrane, ambalažu koja se može reciklirati i električnu energiju iz obnovljivih izvora.
  • La Conciergerie Solidaire (Francuska), koja promiče zapošljivost i društvenu integraciju nudeći usluge asistiranja tvrtkama, lokalnim zajednicama i drugim mjestima okupljanja.
  • Pervormance International (Njemačka), koji je dizajnirao rashladni sustav s nultom emisijom prikladan ne samo za zgrade i vozila, već i za odjeću, kako bi se spriječilo pregrijavanje sportaša, za zdravstvene potrebe i sigurnost na radnom mjestu.
  • Sudár Birtok (Mađarska), obiteljsko poduzeće specijalizirano za uzgoj i preradu organskih začina i bilja.
  • Planetek Italia (Italija), koji nudi rješenja za korištenje geoprostornih podataka, pridonoseći održivom razvoju zrakoplovne industrije.
  • Miranda Bike (Portugal), proizvođač originalne opreme koji pridonosi održivoj mobilnosti isporukom prilagođenih komponenti za proizvođače bicikala, koristeći obnovljivu električnu energiju i reciklirane materijale.
  • Lumar (Slovenija), obiteljsko poduzeće s 30 godina iskustva u montažnim drvenim zgradama i razvoju rješenja za “pasivne kuće” (tj. energetski učinkovite zgrade).
  • Maximiliana (Španjolska), koja je razvila pametne telefone s operativnim sustavom dizajniranim za korištenje starijih osoba kojima članovi obitelji mogu daljinski upravljati putem posebne aplikacije, omogućujući rođacima da ostanu u kontaktu i bore se protiv usamljenosti i izolacije starijih osoba.

O SME EnterPRIZE inicijativi

Generali Grupa pokrenula je stratešku inicijativu SME EnterPRIZE s ciljem promicanja kulture održivosti među
europskim malim i srednjim poduzećima. Inicijativa SME EnterPRIZE dio je nastojanja da Generali postane
cjeloživotni partner malim i srednjim poduzećima diljem Europe. Ona je sastavni dio strateškog plana Generali
Grupe pod nazivom “Lifetime Partner 24: Driving Growth”. Kroz plan se promiče inkluzivnija i zelenija
ekonomija u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU.

Natrag