;

Financijska kriza tek dolazi u regiju

Datum objave: 01.07.2009. Broj 7 | Godina 2009

Ermin Čengić

Lideri iz područja osiguranja i reosiguranja iz regije, te njihovi partneri iz desetak zemalja Europe (Madžarske, Njemačke, Velike Britanije, Irske, Francuske, Švicarske, Austrije, Poljske, Danske) po jubilarni 20. put  susreli su se na SorS-u u glavnom gradu BiH, Sarajevu. Globalna ekonomska kriza i njen utjecaj na osiguranje i reosiguranje bila je glavna tema 20. Susreta osiguratelja i reosiguratelja koji je ove godine održan u sarajevskom hotelu Radon Plaza. Jubilarnom SorS-u prisustvovalo je oko 150 sudionika. Mađarska tvrtka za asistenciju osigurateljima, Europe Assistance, drugu godinu zaredom, generalni je sponzor Sors-a, a uz njih, konferenciju su sponzorski podržali Dunav osiguranje, Dunav Re,  Incubis d.o.o,  i In2.
Skup je službeno otvoren obraćanjem predsjedavajućeg Upravnog odbora SorS-a
Midhata Terzića, a zatim su, već uobičajeno, uslijedile prezentacije tržišta osiguranja šest država koje su nekada bile u sastavu Jugoslavije. Tržište  Bosne i Hercegovine prezentirao je Zlatko Murgić, šef odjela za međunarodnu suradnju, financije i statistiku u Agenciji za osiguranje u BiH. Tržište Crne Gore predstavio je Boris Šaban, izvršni direktor Nacionalnog biroa osiguravača, dok je osigurateljno tržište hrvatske prezentirala Tatjana Račić-Žlibar, zamjenica predsjednika Udruženja osiguratelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Jonče Popovski, direktor Nacionalnog biroa za osiguranje govorio je stanju osiguranja na tržištu Makedonije, slovensko tržište prezentirao je Siniša Lovrinčević, izvršni direktor u Sava Re-u dok je Milan Cerović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije prisutne upoznao s kretanjima na srpskom tržištu osiguranja. 
Nakon prezentacija tržišta, uslijedila su tri izuzetno zanimljiva predavanja. Prvo je održao Thomas Hess, jedan od vodećih ljudi Swiss Re-a, svjetskog reosigurateljnog giganta koji je govorio je o prognozama i procjenama ekonomskih kretanja u kontekstu financijske krize u osigurateljnoj branši.
O regionalnim aspektima krize i njenom utjecaju na osiguravajuća i reosiguravajuća društva govorio je prof. dr. Boris Marović. Utjecaj financijske krize na tržište kapitala i osiguravajuća društva kao investitore bila je tema predavanja Uroša Ivanca iz ljubljanskog središta Triglav osiguranja.
Posebnost ovogodišnjeg SorS-a bila je panel diskusija menadžera najvećih osiguravajućih društava regije na temu "Stanje tržišta osiguranja u regiji". Midhat Terzić, direktor Sarajevo-osiguranja, prisutnima na panel-diskusiji rekao je da je tržište osiguranja u BiH već osjetilo prve udare krize i da bi, s obzirom na opća nepovoljna kretanja u gospodarstvu, ponavljanje poslovnih rezultata iz 2008. za Sarajevo-osiguranje bilo zadovoljavajuće. Milenka-Mila Jezdimirović, generalna direktorica Dunav osiguranja iz Beograda istaknula je kako je nedovoljna educiranost stanovništva jedan od glavnih problema na srpskom tržištu osiguranja. Njen kolega iz novosadskog DDOR-a Darko Botić, kazao je kako se velika većina klijenata ovog osiguratelja našla u problemima zbog krize te kako im DDOR nastoji pomoći na dva načina: kroz bolju uslugu i kroz ozbiljno smanjenje troškova. Vladimir Mišo Čeplak, privremeni predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav iz Ljubljane pozvao je osiguratelje da se tijekom krize prvenstveno usmjere na core business, odnosno na preuzimanje rizika te istaknuo kako je i kod vodećeg slovenskog osiguratelja došlo vrijeme za konsolidaciju. Zvonko Ivanušić, predsjednik uprave Sava Re iz Ljubljane naglasio je kako je problem bila pohlepa ljudi, iznoseći pritom procjenu kako će do 2012. tržišta biti na nivou 2008. godine. Robert Stude iz zagrebačkog Croatia Lloyda mišljenja je da bi kriza mogla potrajati dvije do tri godine.
Predstavnici 14 društava koja čine Upravni odbor SorS-a održala su sjednicu na kojoj su za novog predsjednika Upravnog odbora, u idućih godinu dana, izabrali Radenka Purića, direktora Lovćen osiguranja dok je za zamjenika izabran Robert Stude iz Croatia Lloyda. Posljednji dan konferencije tradicionalno su održana dva okrugla stola na teme "Reosiguranje" i "Osiguranje od automobilske odgovornosti".

Aleksandra Kljutić, Willis Re
"Kao i svake godine i ove godine organizator je učinio najbolje što je mogao i napravio predivan skup na kojem je moguće sresti kolege koji se bave poslom osiguranja i reosiguranja na području bivše Yu. SorS je sličan brojnim konferencijama koje sam posjetila, tako da zamjerki nemam. Razlog što dolazimo svake godine, osim što je Sarajevo lijep grad i zbog kolega, je i taj što na jednom mjestu možemo vidjeti kako se tržište razvija posljednjih godinu dana, što se dogodilo na tržištu, koliko je napredovalo, što su novine, a jedan od možda najvažnijih razloga su svakako poslovni razgovori. Koristim priliku da posebno pohvalim web stranicu koja je jako informativna i koja nam puno koristi i prije i poslije SorS-a. Možda bi jedina zamjerka bila ta što su prezentacije na našem jeziku i ponekad čovjek nema vremena prevesti ih pa ne bi bilo loše kada bi ih se prevelo barem na internetu."

Siniša Lovrinčević, Sava Re
"Susreti poput SorS-a daju mogućnost svim stranama uključenim u industriju osiguranja da razmjene informacije o tome što se događa na različitim tržištima. Primjerice, Sava Re ima udjele u društvima u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Kosovu i zato nam je SorS jedinstvena prilika da saznamo više o razvoju tih tržišta, kao i da kroz razmjenu informaciju izravno dobijemo iskustva s njih. Upravo je spremnost na razmjenu informacija u ovom trenutku jako bitna i zato pozdravljam SorS i nadam se da će, kao što sam rekao još prije tri godine, konferencija ubuduće ići više u smjeru bavljenja rizikom jer je to uostalom i naša temeljna obveza.
Također, možda ne bi bilo loše da se na SorS-u osim samih brojki, prikažu i neka pozadinska područja kao što su npr. upravljanje rizicima, funkcija menadžmenta, aktuarstvo, enterprise risk menadžemnt i slično.

Samira Zijadić, Biro zelene karte BiH
"20 godina SorS-a je značajan jubilej pa bih stoga prvo željela čestitati svima koji su doveli SorS do ovolikog značajnog broja susreta.
Drago mi je što sam i ove godine imala priliku sudjelovati u radu, ali i ponovno susresti suradnike iz regije.
Raduje me što je na SorS-u, osim sudionika iz osiguravajućih i reosiguravajućih društava, sve više novih, povezanih subjekata koji na određeni način sudjeluju ili prate rad osiguranja i reosiguranja. To samo znači daljnje povećanje značaja ove konferencije i njezine važnosti za regiju.
Tema SorS-a je svake godine pa tako i ove aktualna. Bilo je jako zanimljivo čuti izlaganje stručnjaka iz ovog područja koji su sa svojim analizama na određeni način približili početak, tijek kao i eventualne scenarije okončanja ekonomske krize."

Natrag