EY Srbija predstavila novo istraživanje EY-ovog poduzetničkog barometra

Datum objave: 19.01.2021.

Neki od ključnih nalaza studije: 82% ispitanika smatra neizvjesnost izazvanu pojavom pandemije COVID-19 najvećim izazovom za dalji rast i razvoj svoje kompanije; 81% ispitanika iskoristilo je mjeru pomoći Vlade RS u vidu uplate minimalne zarade po zaposlenom; 71% poduzetničkih kompanija u najvišoj mjeri stavlja u fokus ekološku svijest i održivost poslovanja; 66% poduzetničkih kompanija pripada obiteljskim biznisnima.

EY poduzetnički barometar 2020. vjerno prikazuje najveće izazove protekle godine i kako su se poduzetnici nosili s učinkom pandemije COVID-19. Tijekom dugogodišnje suradnje s poduzetnicima, a u okviru projekta EY poduzetnik godine, EY se susreo s poduzetnicima iz svih dijelova zemlje, iz različitih industrija, s različitim polazištima, a sve je to odlikovalo hrabrošću, povjerenjem u uspjeh ideje i ustrajnošću.

Stoga i ovoga puta EY Srbija predstavlja novo istraživanje EY-ovog poduzetničkog barometra koje će vjerno pokazati s čime su se svi poduzetnici suočavali tijekom najvećeg izazova u protekloj godini, kako su se prilagodili i kako su se nosili s pandemijom koja je svijet pogodila početkom godine.

Trendovi u odnosu vlasništva i bavljenja poduzetništvom prema spolu lagano su se pomaknuli u korist žena, pa je ove godine među ispitanicima 27% vlasnika tvrtki u odnosu na prošlogodišnjih 23%. I dalje su sveučilišno najviše obrazovani poduzetnici – 75% u odnosu na prošlogodišnjih 73%. Tradicionalno je proizvodnja najzastupljenija među srpskim poduzetnicima (53%), a sve više i više IT tvrtki pruža široku paletu softverskih i hardverskih rješenja (11%).

Ekonomska klima

Od 110 poduzetnika koji su anketirani za potrebe ovogodišnjeg istraživanja EY poduzetničkog barometra, 39 posto ispitanika reklo je da je pokrenulo vlastiti posao, a slijedilo ga je odmah, njih 36% započelo je posao zajedno s partnerom/partnerima. Čak 62% ispitanika na petom EY poduzetničkom barometru navodi ekonomsku klimu (globalnu i lokalnu) kao jedan od glavnih izazova za daljnji rast tvrtke.

55 posto ispitanih poduzetnika izjavilo je da su predstavili nove proizvode ili prilagodili stare kako bi se nosili s krizom koja je zahvatila cijeli poslovni svijet od početka ožujka 2020. godine, pojavom virusa COVID-19. Globalne se tendencije mijenjaju iz godine u godinu, ali ono što ostaje u fokusu gospodarstva jest razvoj gospodarstva i pojedine industrije unutar njega. Turbulentne promjene koje su preplavile međunarodno tržište u gotovo svim segmentima u posljednjih nekoliko godina, a posebno tijekom 2020. godine obilježene pandemijom virusa COVID-19, uvelike su utjecale na promjenu fokusa i planiranja. Ono što se nije promijenilo jest sudjelovanje poduzetničkih tvrtki u formiranju cjelovite svjetske ekonomske slike.

Danas, kada se cijeli svijet suočava s ekonomskim posljedicama pandemije virusa COVID-19, krize koju nitko nije očekivao, više je nego ikad jasno da će se gospodarski razvoj sve više oslanjati na mala i srednja poduzeća koja svojom veličinom i okretnošću mogu lakše suočiti se s neizvjesnostima lokalno i globalno. EY je svoju misiju razvio globalno – stvoriti bolje poslovno okruženje u kojem su prvi suradnici poduzetnici i zašto usko surađuje, a istovremeno prati i analizira poduzetničko poslovanje.

Više žena vlasnica tvrtki

Jedan od alata koji daje jasnu sliku o domaćoj poduzetničkoj sceni je EY poduzetnički barometar, koji, kao što i samo ime govori, proučava, mjeri, uspoređuje i jasno pokazuje trendove u našem poduzetničkom okruženju. Tijekom dugogodišnje suradnje s poduzetnicima, a u okviru projekta EY poduzetnik godine, EY se susreo s poduzetnicima iz svih dijelova zemlje, iz različitih industrija, s različitim polazištima, a sve je to odlikovalo hrabrošću, povjerenjem u uspjeh ideje i ustrajnošću. Stoga i ovoga puta predstavljamo novo istraživanje EY-ovog poduzetničkog barometra koje će vjerno pokazati s čime su se svi poduzetnici suočavali tijekom najvećeg izazova u protekloj godini, kako su se prilagodili i kako su se nosili s pandemijom koja je svijet pogodila početkom godine.

Trendovi u odnosu vlasništva i bavljenja poduzetništvom prema spolu lagano su se pomaknuli u korist žena, pa je ove godine među ispitanicima 27% vlasnika tvrtki u odnosu na prošlogodišnjih 23%. I dalje su sveučilišno najviše obrazovani poduzetnici – 75% u odnosu na prošlogodišnjih 73%. Tradicionalno je proizvodnja najzastupljenija među srpskim poduzetnicima (53%), a sve više i više IT tvrtki pruža široku paletu softverskih i hardverskih rješenja (11%).

Od 110 poduzetnika koji su anketirani za potrebe ovogodišnjeg istraživanja EY poduzetničkog barometra, 39 posto ispitanika reklo je da je pokrenulo vlastiti posao, a slijedilo ga je odmah, njih 36% započelo je posao zajedno s partnerom / partnerima. EY poduzetnički barometar također pokazuje značajne preokrete kada je riječ o planovima radne snage poduzetnika – dok je na prošlogodišnjoj anketi samo 11 posto ispitanika reklo da namjerava zadržati isti broj zaposlenih, ove godine gotovo pet puta više glasalo je za tu mogućnost, 50 posto ispitao. Dugoročno gledano, statistika samo potvrđuje negativan utjecaj krize COVID-19 na poslovanje – u 2017. godini 64 posto ispitanih poduzetnika reklo je da planira zaposliti više radnika s punim radnim vremenom, dok je u 2020. taj postotak više nego tri puta manji – 27 posto.

Usporedba

Kada pogledamo rezultate prošlogodišnje ankete, možemo vidjeti da su im se planovi malo razlikovali, pa je 38% ispitanika planiralo proizvodne inovacije (novi ili značajno promijenjeni proizvod ili uslugu), dok ove godine većina poduzetnika ima planove s tim u vezi. kako koristiti postojeće resurse i dalje inovirati poslovanje, pa je 52% poduzetnika osnovalo vlastite “interne” timove koji će se baviti inovacijama. Među ispitanicima istraživanja EY poduzetničkog barometra, provedenog među više od 100 brzorastućih uspješnih poduzetnika koji vode svoje tvrtke u Srbiji, velika većina od 72% rekla je da njihova tvrtka pripada obiteljskim tvrtkama.

A među ukupnim ispitanicima, na pitanje koju vrstu nasljeđa, odnosno buduće upravljanje tvrtkom smatraju mogućom, 66% poduzetnika reklo je da se nada obiteljskoj ostavštini, dok je 21% odgovorilo da je prodaja drugoj tvrtki također opcija za budućnost, dok su drugi izjavili ili izlazak na tržište ili prodaja investicijskom fondu ili drugoj osobi.

Na pitanje kada je realno da vlasničku strukturu svoje tvrtke ostave kao vlasnici, 34% poduzetnika reklo je da je scenarij realan za 5-10 godina, dok je 29% reklo da je realan za više od 10 godina, 15% za 2 – 4 godine, dok je 17% poduzetnika reklo da ni ne razmišlja o ovoj opciji za budućnost svoje tvrtke. Na upit koliko poduzetnika u prosjeku imaju radnog vremena u jednom radnom danu, samo je 9% poduzetnika reklo da sada radi manje od 8 sati dnevno, dok velika većina poduzetnika, 68% radi od 8-10 sati, a 23% poduzetnika radi više od 10 sati dnevno. S druge strane, na pitanje je li promjena posla promijenila svoj uobičajeni tijek zbog pandemije, 58% poduzetnika složilo se da ga moramo djelomično ili u potpunosti preusmjeriti na posao od kuće.

Potrebni resursi

S druge strane, 37% poduzetnika kaže da svojim poslovnim konceptom nije moguće primijeniti takvu promjenu poslovanja. Ovaj je rezultat u skladu s očekivanjima, jer je više od polovice poduzetnika iz proizvodnog sektora, pa postoji pretpostavka da se poslovanje/proizvodnja morala održavati na isti način kao i prije pandemije. Na pitanje koja je od gore navedenih strategija primijenjena kako bi se izborile s poslovnim posljedicama njihovih tvrtki, 53% čelnika tvrtki izjavilo je da su neki posao uveli od kuće. Iako se isprva činilo da su kratkoročni izgledi za većinu MMSP-a prilično sumorni, važno je napomenuti da većina stručnjaka još uvijek ne vjeruje da će se dogoditi dugoročna recesija, posebno ako se poduzmu odgovarajuće i odgovarajuće mjere odgovora kako bi se osigurala dobrobit svjetskih gospodarstava.

U Srbiji to znači osigurati da MMSP dobiju potrebne resurse i mogućnosti za opstanak tijekom ovog kriznog razdoblja. Ukratko, perspektiva je dobra ako je tako napravimo. Dobra procjena tržišnih potreba i trendova, kao i nemogućnost uklapanja u postojeće proizvodne metode, potraga za drugačijim, zdravijim, potrebnijim najčešći su razlozi za pojavu i opstanak poduzetnika na tržištu. Uz to, osnivanje novih poduzetničkih tvrtki jača duh konkurencije na tržištu, što potrošačima otvara veći izbor. Suradnja s lokalnom zajednicom, društvena odgovornost i povećanje svijesti o zaštiti okoliša sve su važniji dio svakog poslovanja – podrška ovom EY barometru pokazuje da je visok postotak (71 posto) poduzetničkih tvrtki u svoje planove uključio održivost poslovanja, što je ohrabrujuće i može se smatrati jednim od ključnih čimbenici poslovnog uspjeha poduzetnika.

O istraživanju

EY objavljuje petu po redu, lokalnu anketu pod nazivom EY Poduzetnički barometar. Projekt je  sponzoriralo Ministarstvo gospodarstva Republike Srbije u okviru projekta „Desetljeće poduzetništva“. EY Poduzetnički barometar godišnje je istraživanje koje ima za cilj izravno istražiti pitanja, očekivanja i potrebe domaćih poduzetnika na temelju kvalitativne i kvantitativne analize domaćeg poduzetničkog okruženja. Petu godinu zaredom, istraživanje provedeno među najuspješnijim srpskim poduzetnicima, ove se godine usredotočilo na utjecaj koji je pandemija COVID-19 imala na poduzetničko poslovanje u Srbiji.

Natrag