EY istražuje kako izgledaju navike potrošača u Srbiji nakon pojave pandemije

Datum objave: 15.06.2021.

Kompanija EY, svjetski lider u pružanju revizorsko-konzultantskih usluga, po prvi put objavljuje lokalno istraživanje pod nazivom: „EY Indeks promjene navika potrošača“. Velike promjene zahtijevaju detaljne analize, uslijed čega je kompanija EY odlučila ispitati koliko su, na globalnom nivou, novonastale situacije uzrokovane pojavom COVID-19 virusa napravile i nove navike potrošačima, kako u svijetu tako i u Republici Srbiji.

Kompanija EY, svjetski lider u pružanju revizorsko-konzultantskih usluga, po prvi put objavljuje lokalno istraživanje pod nazivom: „EY Indeks promjene navika potrošača“. Velike promene zahtijevaju detaljne analize, uslijed čega je kompanija EY odlučila ispitati koliko su, na globalnom nivou, novonastale situacije uzrokovane pojavom COVID-19 virusa napravile i nove navike potrošačima, kako u svijetu tako i u Republici Srbiji.

Studija „EY indeks promjene navika potrošača“ u Srbiji realizirana je uz pomoć IPSOS agencije za ispitivanje javnog mnijenja na uzorku od 1.000 ispitanika širom RS, starosne dobi od 18 do 60 godina. Globalno provedeno istoimeno istraživanje (EY Future Consumer Index) bilo je smjernica za lokalnu studiju koja je ukazala na to koji su novi trendovi u potrošnji i koliko se sentiment lokalnog potrošača razlikuje od potrošača iz drugih 20 zemalja svijeta.

Naučili smo kako je to poslovati i živjeti izvan zone komfora

„U proteklih godinu dana, kada smo se i u Srbiji suočili s COVID-19 virusom, naučili smo kako je to poslovati i živjeti izvan zone komfora. Prilagodili smo se novim trendovima, novim uvjetima poslovanja, novim načinima komunikacije i obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Cijeli svijet se suočava sa sličnim izazovima i živimo novu realnost, a baš to bila je inicijalna misao da na globalnom nivou kompanija EY odluči napraviti sveobuhvatno istraživanje o tome koliko su ove tektonske promjene napravile promjene u vezi s navikama potrošača“,  rekao je Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Cijeli svijet iskusio je iste brige, pa tako nevezano za to u kojem su kraju svijeta, velika većina ljudi brinula je za zdravlje svojih članova obitelji (više od 70 posto ispitanika), ali istovremeno i za ekonomiju svoje zemlje (69% ispitanika). Godinu dana nakon pojave pandemije možemo primjetiti da ono što prvo ističu ispitanici iz Srbije je da se 91% drugačije druži/socijalizira, kupuje (79%), pristupa medicinskoj njezi (73%), ili radi (66%).

Dok većina ispitanika iz Srbije suočena s pojavom pandemije pokušava uštedjeti više (59%), 8% ispitanika kaže da je u potpunosti izgubilo prihode.
U duhu svih promjena s kojima smo suočeni, revizorsko-konzultantska kompanija EY na globalnom nivou u 20 zemalja provela je istraživanje pod nazivom „EY Indeks promjene navika potrošača“ – isto istraživanje provedeno je i u Srbiji u prosincu 2020. godine.

Usporedba rezultata dala je dojam da se suštinski očekivanja potrošača ne razlikuju mnogo širom svijeta, i da se potrošači dobro nose s pojavom pandemije (60%), ali i da nisu pretjerano optimistični po pitanju vraćanja u normalu. Tako u Srbiji 41% ispitanika smatra da će za 6 meseci do 2 godine  prestati osjećati posljedice pandemije.

Među 1000 ispitanika različite životne dobi, 57% ispitanika složilo se da im nije ugodan odlazak na zabavne događaje za široku publiku, kao ni putovanje javnim prevozom (52%). Polovina ispitanika (51%) rekla je im nije ugodno  dozvoliti uslužnim radnicina da uđu u njihov dom.

Na globalnoj razini, 46% ispitanika svih dvadeset zemalja reklo je da su jako zabrinuti za ekonomiju svoje zemlje, dok je druga polovina ispitanika (46%) istakla da su samo donekle zabrinuti.

Zabrinutost za financije

Rezultati studije „EY Indeks promjene navika potrošača” u Srbiji ukazuju na to da je 100% ispitanika koji imaju osnovno obrazovanje zabrinuto za svoje financije, također 94% ispitanika čiji ukupan prihod domaćinstva ne prelazi 48.000RSD brine za svoje financijsko stanje. Među zaposlenima nije drugačija situacija, pa tako i velika većina (74%) zaposlenih ispitanika isto brine kada su u pitanju njihove financije. Ta briga je izražena među ispitanicima koji se bave fizičkim poslovima, pa tako skoro svi (92%) brinu za svoje financijsko stanje.

Među domaćim potrošačima, svi ispitanici se slažu da je za svaki tip proizvoda cijena ključni faktor na osnovu kojeg donose odluku o kupovini i izboru. Za sve tipove proizvoda, postotak  ispitanika koji se složio da je cijena ključna iznosi od 62-83%.

Na drugom mjestu po važnosti nalazi se brend proizvoda, ili kada je pakirana i svježa hrana u pitanju percepcija koliko je proizvod zdrav odnosno dobar za njih. Ono što uglavnom kotira tek na 4-5. mestu kada je u pitanju odabir proizvoda je dostupnost, ili kvaliteta usluge, s čim se slaže 30-44% ispitanika.

Ono što se pokazalo u okviru dometa utjecaja koji pandemija COVID-19 virusa ima je način na koji potrošači koriste tehnologiju, bankarske usluge ili način na koji kupuju/ pripremaju hranu (retrospektivno 60%, 57%, 53%). Čini se da su ispitanicima globalne EY studije najviše na svakodnevne navike utjecale restriktivne mjere uslijed kojih je 80% ukupnog broja ispitanika (14.447 ispitanika ukupno) reklo da sada više ne jede izvan kuće.

Na pitanje koliko su ispitanici studije EY Indeks promjene navike potrošača u psosincu 2020., promijenili svoju svakodnevnicu, ono što se najviše ističe je – način na koji se druže, pa se 92% ispitanika složilo da je došlo do značajne promjene na ovom polju.

Promjena navika

Kada detaljnije sagledamo strukturu ispitanika, možemo vidjeti da su najviše koncept druženja promijenili ispitanici starosne dobi od 30-39 godina koji su u 94% složni u tome da im se društveni život znatno razlikuje od početka pandemije. Također, najviše ispitanika s višim ili visokim obrazovanjem (94%), promijenili su navike svoje socijalizacije uslijed pojave pandemije. S druge strane, na globalnom nivou 82% ispitanika promijenilo je način na koji se druže pod utjecajem COVID-19 pandemije.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da 41% ispitanika smatra da će strah od virusa COVID-19 prestati utjecati na njihove živote u naredne dvije godine najkasnije. Među ispitanicima ima i onih koji tvrde da će ovaj strah od pandemije nestati tek za 3-5 godina, ali u izuzetno malom procentu, svega 2%. Gotovo trećina ispitanika koji trenutno rade od kuće veruje da će u narednih 1-2 godine strah od COVID-19 pandemije prestati utjecati na njihove živote.

Tijekom izrade lokalne studije, na globalnom nivou kompanija EY provela je još jedan u nizu upitnik na temu Indeksa promjene navika potrošača u veljači 2021. godine koji je pokazao da se razina optimizma smanjila, pa tako samo 27% globalnih ispitanika misli da će im strah od virusa prestati utjecati na živote nakon 1-2 godine. Gotovo polovina (47%) od 14.483 ispitanika nove globalne ankete izjasnilo se da će se cijepiti čim im ta opcija bude na raspolaganju, dok također gotovo polovina brine za svoje financije (45%), i zdravlje svojih članova obitelji (43%). Možemo vidjeti da i nekoliko mjeseci kasnije, brige ne jenjavaju.

Natrag