;

Električni bicikli i skuteri – nova prilika za osiguratelje?

Datum objave: 18.10.2019.

Insuring mobility - today and tomorrow nova je brošura iz Insurance Europe koja se bavi pitanjem lakih električnih vozila kao i autonomnih vozila. Povećana upotreba lakih električnih vozila kao što su električni bicikl, segway, električni skuter otvara i pitanje odgovornosti za nezgode, odnosno mora li osiguranje odgovornosti prema trećim osobama biti obavezno i za tu vrstu vozila.

Insurance Europe smatra da bi odlučujući faktor u odlučivanju trebao proizlaziti iz postojećih pravila, odnosno da se obavezno osiguranje treba primjenjivati ​​samo na nivou EU-a za vozila koja mogu prelaziti 25 km/h.

Odgovornost i osiguranje autonomnih vozila akođer su tema ove brošure. Iako se očekuje da će autonomna vozila dugoročno biti sigurnija, nesreće će se ipak događati. Obavezno osiguranje stoga nije upitno, na isti način kao što je to slučaj s tradicionalnim vozilima. Kako bi osiguratelji mogli obavljati svoju osnovnu funkciju pružanja odštete, Insurance Europe smatra da moraju imati pristup bilo kojim relevantnim podacima koje generiraju vozila uključena prije, za vrijeme i nakon nesreće ili incidenta. Nadalje, pristup podacima s automatiziranih vozila također će pomoći osigurateljima da bolje razumiju rizike koje predstavljaju i osigurati ih u skladu s tim.
Brošuru Insurance Europe možete pogledati ovdje: https://www.insuranceeurope.eu/insuring-mobility-today-and-tomorrow

Natrag