Električna vozila: Kako se obratiti ovom rastućem tržištu iz perspektive osiguranja

Datum objave: 16.09.2022.

Posljednjih godina e-mobilnost je postigla proboj na mnogim tržištima diljem svijeta. Više nije pitanje dolaze li električna vozila (EV) i hoće li zamijeniti tradicionalne pogonske sklopove, već kako dolaze i kada će preuzeti najveći udio u globalnoj kombinaciji pogonskih sklopova.

Novi porast prodaje električnih vozila također donosi izazove i prilike za mnoge različite tržišne segmente. Proizvođači originalne opreme moraju smanjiti troškove proizvodnje električnih vozila i istovremeno povećati domet svojih vozila. Vlade moraju odlučiti koliko dugo žele i trebaju nastaviti poticati tržišta. A cijela industrija mreža za punjenje mora pronaći način da pruži praktično iskustvo punjenja i dovoljne kapacitete. Ali (re)osiguranje također igra ključnu ulogu u ovoj jednadžbi i treba se baviti novim rizicima klijenata i isporučiti vrhunska rješenja s visokom razinom kvalitete. O tome možete saznati više u novoj publikaciji Munich Rea. 

Izazov za osiguranje je identificirati nove rizike koji se tiču ​​samog vozila i potencijalnih novih ponašanja u vožnji, unatoč nedostatku dovoljno podataka o električnim vozilima. Baterija ima posebno važnu ulogu, jer predstavlja glavni blok troškova u slučaju reklamacije.

Provođenjem temeljite i statistički robusne analize na skupu podataka s visokom izloženošću EV-u, značajno smo se približili točnom kvantificiranju rizika od EV-a. Možemo reći s dobrom razinom pouzdanosti da vjerujemo da su MOD učestalost nesreća i učestalost autoodgovornosti umjereno veće dok je MOD Glass ozbiljnost neznatno smanjena, iako će se veličina ovog učinka i je li privremen, još morati dodatno istražiti jer tržišni udio električnih vozila nastavlja rasti.

Nadalje, trenutno nemamo dokaze koji upućuju na to da su električna vozila podložna drugačijim rizicima od ICE-a za MOD Assistance ili MOD Other opasnosti. Za buduću analizu, pitanja koja se tiču ​​požara, krađe ili drugih opasnosti bit će zanimljiva za rješavanje kako se dostupnost podataka bude povećavala.

Natrag