Električna vozila još su uvijek zastupljena u neznatnom udjelu

Datum objave: 30.07.2021.

Međutim, s rastućom zabrinutošću zbog klimatskih promjena i nekim privlačnim poticajima vlada i proizvođača automobila, koje uključuju i planove o zabrani ili okončanju proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem u sljedećih nekoliko desetljeća, to bi se moglo promijeniti.

Foto: UN/Joon Park
Automobili Formule E na utrci u New Yorku 2021. u Red Hooku u Brookylnu.

Globalna serija električnih utrka Formule E, partnera Programa UN-a za okoliš (UNEP), postala je sve popularnija otkad je pokrenuta prije nekih sedam godina, privukavši pozornost velikih proizvođača automobila, promijenivši percepciju ljudi o električnim vozilima i donijevši svijet korak bliže održivoj transportnoj budućnosti.

Vjeruje se da je transport odgovoran za otprilike četvrtinu svih emisija stakleničkih plinova, a motori s unutarnjim izgaranjem glavni su uzrok loše kvalitete zraka u urbanim područjima, što je okidač astme i drugih respiratornih bolesti.

Unatoč postojanju već dugi niz godina, električna vozila ostaju mali dio ukupnog tržišta automobila. Međutim, s rastućom zabrinutošću zbog klimatskih promjena i nekim privlačnim poticajima vlada i proizvođača automobila, koje uključuju i planove o zabrani ili okončanju proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem u sljedećih nekoliko desetljeća, to bi se moglo promijeniti.

Formula E zasad je jedini sport koji je certificirao neto nula ugljika od svog početka, a oni povezani s prvenstvom predani su borbi protiv klimatske krize ubrzavanjem usvajanjem električnih vozila.

Natrag