EIOPA: Proizvodi osiguranja i mirovinskog osiguranja ponudili su visoke povrate u 2021., no očekuje se da će inflacija utjecati na povrate u budućnosti

Datum objave: 18.01.2023.

Europska agencija za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) objavila je svoje Izvješće o troškovima i prošlom učinku, koje daje pregled povrata i troškova osiguranja i mirovinskih proizvoda u 2021.

Izvješće ima za cilj poboljšati transparentnost u sektoru, olakšati usporedbe između sličnih proizvoda i time, u konačnici, poboljšati uniju tržišta kapitala EU-a. EIOPA-ina analiza više od 1000 investicijskih proizvoda temeljenih na osiguranju (IBIP-ova) pokazala je da su ti proizvodi imali koristi od oporavka tržišta nakon pandemije i ponudili pozitivne povrate ulagačima u 2021.

Proizvodi povezani s jedinicama ostvarili su prosječni neto povrat od 9,4% na krilima snažnog oporavka financijskih tržišta, dok su hibridni proizvodi i proizvodi sudjelovanja u dobiti zaradili 4,0% odnosno 1,3%. Iako su neto povrati u 2021. općenito bili visoki, očekuje se da će inflacija utjecati na stvarne povrate za potrošače u budućnosti.

Profil rizika unit linked proizvoda, koji pomno prate tržišne trendove, pomogao im je u stvaranju većih povrata u 2021. Unatoč tome, oni mogu izložiti potrošače značajnim gubicima kada tržišta ne budu uspješna kao što je bio slučaj 2018. 

Pročitajte izvješće

Natrag