Udruge financijskog sektora pozivaju EK da osigura razumne rokove provedbe za promjene PRIIP-ova

Datum objave: 21.09.2021.

Insurance Europe, zajedno s nekoliko drugih udruga financijskog sektora izrazila je ozbiljnu zabrinutost kao odgovor na konzultacije koje je provela Europska komisija o planiranim promjenama okvira za pakete maloprodaje i investicijske proizvode temeljene na osiguranju (PRIIP).

Komisija je nedavno usvojila izmjene i dopune Uredbe o PRIIP -ovima i obvezama za kolektivno ulaganje u prijenosne vrijednosne papire (UCITS). Međutim, za razliku od ranijih planova, odgodilo je usvajanje revidiranih regulatornih tehničkih standarda (RTS). Unatoč ovom fragmentiranom procesu, Komisija namjerava zadržati 1. srpnja 2022. godine kao datum na koji se i nove razine 1 i 2 primjenjuju na proizvođače proizvoda, što bi im ostavilo prekratko razdoblje za provedbu novih pravila.

Provedba ovih promjena uključuje brojne odjele i nadležnosti za tumačenje novih zahtjeva, prikupljanje novih podataka, pravilno planiranje i uvođenje promjena u IT te prilagođavanje obuke za osoblje i distributere. Također zahtijeva opsežan dijalog između osiguraatelja i mnogih dionika, poput upravitelja imovine kada su davatelji UCITS -a.

Prekratki vremenski okvir provedbe Komisije mogao bi stoga dovesti do značajnih izazova u provedbi, pa čak i natjerati operatore da obustave distribuciju određenih proizvoda, što bi bilo štetno za sudjelovanje potrošača na tržištima kapitala. Stoga su, kako bi se osigurala uredna provedba, udruge financijskog sektora zatražile 12-mjesečno razdoblje provedbe koje počinje nakon što je kolegij povjerenika usvojio RTS, jer je to minimalno vrijeme potrebno za sve proizvode i sve sudionike na tržištu.

Razumni, sinkronizirani datum podnošenja zahtjeva za izmjene razine 1 i razine 2 bit će ključni. Ostali potpisnici bili su Europsko udruženje banaka (EACB), Europsko udruženje javnih banaka (EAPB), Europska bankarska federacija (EBF), Europsko udruženje fondova i upravitelja imovine (EFAMA)…

 

Natrag