Države članice EU daju jamstva kreditnim osigurateljima

Datum objave: 02.04.2020.

Države Europske unije daju jamstva kreditnim osigurateljima kako bi tvrtke koje su pogođene koronavirusom ostale u pokretu, jer neki od kreditnih osiguravajućih kuća smanjuju pokriće za trgovinu koja uključuje članice bloka, poput Italije i Španjolske, kažu izvori.

Bez osiguranja tvrtke mogu oklijevati kupovati ili prodavati robu ili usluge drugima, i to pogotovo s porastom nelikvidnosti koja se očekuje od europskih tvrtki koje su prisiljene obustaviti poslovanje zbog blokade zbog širenja pandemije koronavirusa.

Atradius, koji poput rivala Cofacea i Euler Hermesa prodaje zaštitu kompanijama od rizika nepodmirenja svojih kupaca, ove godine prognozira porast nelikvidnosti od 2,1% u zapadnoj Europi, u usporedbi s padom 0,2% u 2019.

Tvrtke koje pružaju osiguranje potraživanja često su na prvoj liniji za apsorpciju gubitaka pa već  snižavaju kreditne limite i kreću se prema „povlačenju pokrića za mjesta poput Italije i Španjolske“, rekao je jedan izvor iz industrije za Reuters.

Sektor osiguranja trgovinskih kredita u vrijednosti 11 milijardi dolara ima veću izloženost u Europi nego u Aziji, gdje je započela pandemija koronavirusa i gdje brokeri kažu da su osiguratelji povukli pokrića.

Kada rizik od bankrota raste, osiguratelji kredita obično smanjuju pokrivenost za buduće prodaje u zemljama koje su najviše pogođene. Tijekom financijske krize 2008.-2009., kreditni osiguratelji povukli su kočnicu za neke klijente, poput proizvođača automobila, što je potaknulo vlade da usvoje neke hitne mjere.

U Francuskoj je Ministarstvo financija priopćilo je kako su se osiguratelji kredita obvezali da neće ukinuti ili smanjiti pokriće. U utorak je francuska vlada najavila 2 milijarde eura (2,2 milijarde dolara) kratkoročne pomoći kao dio paketa za pomoć francuskim izvoznicima s kreditnim osiguranjem.
“Bilo bi potrebno uvjeriti kreditne osiguratelje da ne smanjuju masovno liniju, u protivnom ćemo imati problema, posebno ako dođe do kašnjenja u isplati”, rekao je član francuske udruge korporativnih blagajnika, AFTE.

Prošlog tjedna iz AFTE su poručili kako su neki članovi izvijestili da osiguratelji kredita smanjuju pokriće u zemljama poput Italije i Španjolske.
„Prošli tjedan nisam bio zadovoljan. Bilo je neprihvatljivih blokada koje bi mogle jednostavno stopirati  financiranje našeg gospodarstva, ”rekao je u utorak francuski ministar financija Bruno Le Maire na pitanje o kreditnom osiguranju.

Talijanski osiguratelji bili su svjesni problema s francuskom Cofaceom, koja je smanjivala pokriće za kreditne linije koje uključuju talijanske partnere, i radili su na mogućim načinima da se to riješi, rekao je jedan izvor iz industrije Reutersu.
Coface je rekao da nastavlja izdavati jamstva u Španjolskoj i Italiji, kako za domaće, tako i za izvozno orijentirane klijente, kako bi spriječio rizike za njih u ekonomiji koja se nesumjivo pogoršava.
Euler Hermes rekao je da se osnova osiguranja uvijek temeljila na pojedinačnoj analizi poduzeća.

Atradius je odbio dati komentar.

Jedinstveni sustav
Robert Nijhout, izvršni direktor International Credit Insurance & Surety Association (ICISA),
(ICISA), rekao je da se o tom pitanju vode rasprave na nacionalnoj i EU razini.
Nije bilo zahtjeva da vlade podrže osiguratelje kredita, a razgovori su usmjereni na izbjegavanje situacije u kojoj industrija mora povući pokriće za kompanije ako se stvari ne poboljšaju u sljedećih nekoliko mjeseci, dodao je Nijhout.

Europi nedostaje koordinacije u pružanju podrške izvozno orijentiranim kompanijama, a svaka zemlja ima svoj pristup, pa je Nijhout rekao da je ICISA tražila da se obrate i Europskoj komisiji i europskom regulatoru osiguranja EIOPA.
“Naš je cilj što je moguće više ujednačen sustav i sustav u kojem postojeće pokriće može ostati na mjestu”, dodao je.

U Njemačkoj osiguratelji također vode razgovore o državnim jamstvima za osiguratelje komercijalnih kredita. Zauzvrat, industrija bi se obvezala da će zadržati svoje kreditne limite ili maksimalni iznos rizika koji prihvaća od klijenta, stabilnim tamo gdje je to moguće, rekao je izvor upoznat s tom problematikom.

Natrag