;

Društveno-ekonomski razvoj i učinci klimatskih promjena dovest će do povećanja gubitaka

Datum objave: 08.04.2020.

Posljednje Sigma istraživanje, "Prirodne katastrofe u doba ekonomske akumulacije i klimatskih promjena", kaže da Swiss Re Institute očekuje da će globalno zagrijavanje dovesti do porasta intenziteta i učestalosti teških vremenskih pojava, ali i do veće neizvjesnosti u njihovoj procjeni.

Ekonomske i osigurane štete koje proizlaze iz takvih događaja povećat će se u narednim desetljećima, a to predstavlja veliku prijetnju globalnoj otpornosti. Ekonomski gubici od prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih čovjekom u 2019. godini bili su 146 milijardi dolara. Niži su od 176 milijardi dolara u 2018. godini, i prethodnog 10-godišnjeg prosjeka od 212 milijardi. Globalna industrija osiguranja pokrila je 60 milijardi dolara šteta, u usporedbi s 93 milijarde u 2018. godini i 75 milijardi prosječno u prethodnih 10 godina.

Iako su teški vremenski događaji još uvijek glavni pokretač ukupnih šteta u 2019. godini, smanjenje šteta proizlazi uglavnom iz nedostatka velikih i skupih uragana u SAD-u. No s druge strane, rast stanovništva, urbanizacija i gospodarski razvoj potaknuli su porast šteta od vremenskih pojava. Iako vremenski rizici ostaju osigurivi, osiguratelji moraju biti obazrivi na povijesne gubitke dok grade nove modele rizika kako bi uzeli u obzir socioekonomske i klimatske trendove.

Neuspjeh u trenutnom poduzimanju opipljivih mjera za suočavanje sa zagrijavanjem planeta, može dovesti do nepovratnih posljedica.

Natrag