;

Dominiraju i dalje AO polise, oporavak životnog

Datum objave: 26.05.2019. Broj 5 | Godina 2019

Tržište od oko 100 milijardi dinara premije u 2018. godini uključuje i premiju saosiguranja, dok samo sopstvena premija svih osiguravajućih kompanija iznosi oko 97,3 milijardi dinara. Tako realan rast iznosi oko 6,2 odsto prošle godine u odnosu na 2017. godinu

Ispod podvučene crte sa brojkama i indeksima rasta u minuloj godini osiguravači ne bi mogli da docrtaju “smajli”, pošto mnogi od njih ističu kako nisu zadovoljni rastom premije. Prema podacima na kraju trećeg kvartala 2018. premija je umereno porasla, takođe, ostvaren je rast i na kraju prošle godine, ali bez nekog značajnijeg pomaka.

Da nije bilo konsolidacije nekoliko osguravajućih kompanija u poslednjem periodu tržište osiguranja moglo bi se opisati kao prilično monotono. Poslednje pripajanje bilo je prošle godine kad je kompanija Sava neživotno osiguranje merdžovala Energoprojekt garant osiguranje. Time je nastavljen trend smanjenja osiguravača koji je počeo pre pet godina i očekuje se da će se nastaviti s obzirom na to da osiguravačima tek sledi uvođenje novih regulatornih pravila Solvency II.

Prema oceni Vladimira Đorđevića, višeg savetnika Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije u Privrednoj komori Srbije postoji prostor da se nastavi konsolidacija, ali verovatno ne više u istom zamahu. “Konsolidacija finansijskog sektora, kako bankarskog tako i sektora osiguranja, svakako je obeležila prethodni period. Ne treba zaboraviti da u oba sektora i dalje ima značajnih igrača u državnom vlasništvu. Rast premije na tržištu osiguranja i dalje zadovoljava u smislu da je intenzivniji od rasta BDP-a, što ukazuje da dolazi i do novog obuhvata”, ocenjuje on.

Ipak, treba imati u vidu metodologiju prikupljanja podataka, jer prema njegovoj napomeni, zvanični podaci koji pokazuju tržište od oko 100 milijardi dinara premije u 2018. godini uključuju i premiju saosiguranja, dok samo sopstvena premija svih društava za osiguranje iznosi oko 97,3 milijardi dinara. Tako realan rast, prema njegovim rečima, iznosi oko 6,2 procenata prošle godine u odnosu na 2017. godinu, (6,9 u neživotnom osiguranju, 4,1 odsto u životnom osiguranju).

“Životno osiguranje susreće se sa velikim prilagođavanjima u primeni novih zakonskih rešenja u oblasti Anti money laundry (AML) i zaštite podataka o ličnosti. Da bi se ipak postigao značajniji oporavak rasta ovog dela finansijskog tržišta koji može obezbediti najkvalitetnije izvore finansiranja za infrastrukturne projekte, vreme je za što kvalitetnije fiskalne podsticaje. Lično najviše očekujem od sinergije životnih osiguranja i investicionih fondova, kroz proizvod “unit linked” životnog osiguranja, jednom kada sva fiskalna pitanja budu razrešena”, ističe Đorđević.

Prethodnu godinu obeležila je digitalizacija i razvoj pratećih servisa u cilju poboljšanja kvaliteta usluga i sve važnije pitanje postaje zaštita podataka i informisanje potrošača. U oblasti autoosiguranja čeka se rešavanje problema AO polisa odnosno usvajanje novog zakona koji bi trebalo da pomogne u rešavanju nastalih komplikacija sa prodajom AO polisa.

Prošle godine tržište osiguranja prilično su uzdrmale enromne isplate šteta za turističke agencije zbog velikog broja turista koji su ostali bez svojih aranžmana i osiguravači su isplatili čak million evra odštete. To je za posledicu imalo povećanje premije osiguranja i usvajanje novih propisa.

I ove godine u majskom broju analiziramo strukturu portfelja osiguravajućih kuća, koja pokazuje da i dalje dominira osiguranje motornih vozila (autoosiguranje i kasko). Zatim životna i osiguranja imovine. Pozitivan signal je što su osiguranja života pokazala znake oporavka.

Piše: Olivera Bojić

Natrag