Dioničari Triglava odobrili dividendu

Datum objave: 06.06.2024.

Dioničari Zavarovalnice Triglav, predvođeni državnim SDH i Zpizom, na današnjoj su skupštini prihvatili prijedlog uprave o isplati dividende. Najveća osiguravajuća kuća u zemlji izdvojit će 39,8 milijuna eura (1,75 eura bruto po dionici). Skupština je imenovala i nove nadzornike, Roka Ponikvara i Barbaru Nose.

Isplaćena dividenda, koju će dobiti svi dioničari koji će biti upisani u knjigu dionica na presječni dan 18. lipnja, predstavlja dividendni prinos od pet posto, priopćeno je iz osiguravajućeg društva nakon skupštine.

„Usvojena odluka o isplati ovogodišnje dividende slijedi usmjerenje Društva da dosljedno provodi politiku dividende. Pritom su dioničari na odgovarajući način uvažili mišljenje uprave i nadzornog odbora da su financijska stabilnost i uvjeti za rast i razvoj grupe zajamčeni i nakon isplate dividende”, napisao je predsjednik uprave Triglava Andrej Slapar.

Dioničari – najveći su Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (Zpiz) s 34,5 posto udjela i Slovenski državni holding (SDH) s 28,1 posto udjela – odobrili su prijedlog uprave da se od 87,8 milijuna eura za 39,8 milijuna eura izdvoji u dividende ili 1,75 eura bruto po dionici. O korištenju ostatka radova odlučit će se u narednim godinama.

Grupa Triglav završila je 2023. godinu s neto dobiti od 16,3 milijuna eura. Ukupni obujam poslovanja, koji uključuje naplaćene bruto premije i ostale prihode, porastao je za 12 posto na 1,78 milijardi eura. Rezultati su ispod planiranih, što u tvrtki pripisuju regulaciji cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja i velikim štetama od elementarnih nepogoda.

Slapar kaže da je plan da ovogodišnje poslovanje bude u skladu sa strategijom, a prva potvrda tome su obećavajući rezultati prvog tromjesečja, kada je neto dobit Grupe Triglav porasla za 154 posto na 36,6 milijuna eura u odnosu na u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ukupno je ipak zadržala obujam poslovanja na prošlogodišnjoj razini od 488,7 milijuna eura.

Dioničari su se upoznali s godišnjim izvješćem koncerna i krovnog društva za 2023. godinu te su upravi i nadzornom odboru dali razrješnicu.

U međuvremenu su novim članovima nadzornog odbora, predstavnicima dioničara, imenovani Rok Ponikvar, kojemu mandat počinje 2. rujna, te Barbara Nose, kojoj mandat počinje danas. Ponikvar će u nadzornom odboru zamijeniti Juru Valjavca koji je podnio ostavku, a Barbara Nose imenovana je na temelju suprotnog prijedloga SDH-a na glavnoj skupštini. Naime, nadzorni odbor predložio je da Igor Stebernak ostane nadzornik još četiri godine.

Također, dioničari su upoznati s imenovanjem novih članova nadzornog odbora, predstavnika radnika. U srpnju prošle godine Radničko vijeće imenovalo je Aleša Košičeka, Janju Strmljan Čevnju i Vinka Letnara.

 

Natrag