Digitalni svijet trenutačno je minsko polje za osiguratelje

Datum objave: 09.08.2022.

Prihod od kibernetičke sigurnosti u sektoru osiguranja trebao bi porasti za 10% CAGR na 10,6 milijardi dolara u 2025., predviđa GlobalData.

Digitalni svijet trenutačno je minsko polje za osiguratelje, a divovi AXA, CNA Financial, Tokio Marine i Marsh & McLennan pretrpjeli su ozbiljne kibernetičke napade u 2021. U tom kontekstu, prihodi od kibernetičke sigurnosti u sektoru osiguranja trebali bi rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta od više od 10% sa 6,4 milijarde dolara u 2020. na 10,6 milijardi dolara u 2025., predviđa GlobalData, vodeća tvrtka za podatke i analitiku.

Izvješće GlobalData ‘Cybersecurity in Insurance’ otkriva da osiguratelji moraju oprezno pristupiti ovoj temi ili riskiraju pretrpjeti štetu po ugledu zbog povrede podataka ili odbijanja isplate kibernetičkog osiguranja.
Amrit Dhami, analitičar suradnik za tematsko istraživanje u GlobalData, komentira: „Brza digitalna transformacija sektora osiguranja neizbježno dovodi do porasta cyber rizika. Sektor ubrzano usvaja digitalne tehnologije uključujući oblak, internet stvari, umjetnu inteligenciju i analitiku podataka kako bi se natjecao s insurtechom, ispunio zahtjeve potrošača za personalizacijom i praktičnim digitalnim sučeljima te kao odgovor na pandemiju COVID-19.

“Rusko-ukrajinski rat povećao je vjerojatnost državno sponzoriranih kibernetičkih napada koji ciljaju kritičnu infrastrukturu, vojne operacije i poduzeća. Takvi napadi nisu usmjereni samo na osiguratelje, već dovode do skupih isplata i štete ugledu onih koji ne žele platiti. To je bio slučaj za Ace American, koji je 2022. godine tužio njegov klijent Merck jer nije pokrio svoje gubitke tijekom napada ransomwarea NotPetya 2017. godine.”

Istraživanje GlobalData o osiguranju malih i srednjih poduzeća 2021. (veličina uzorka od 2001 malog i srednjeg poduzeća) zaključilo je da je korištenje cyber osiguranja među malim i srednjim poduzećima u Ujedinjenom Kraljevstvu palo s 12,6% 2020. na još nižih 11,2% 2021.

Dhami zaključuje: „Naravno, nisu samo osiguratelji ti koji se suočavaju s većim kibernetičkim rizikom, no sve se to vraća u sektor osiguranja putem proizvoda kibernetičkog osiguranja. Cyber ​​osiguranje sada je mnogo rizičnije za osiguratelje, a neke bande ransomwarea navodno ciljaju tvrtke s policama cyber osiguranja jer je vjerojatnije da će platiti otkupninu. Stoga nije iznenađenje da tvrtke poput AXA-e i AIG-a preispituju svoje cyber politike kako bi ublažile veći rizik isplate kroz veće premije i/ili smanjenu pokrivenost kupaca.

„Istodobno, manje malih i srednjih poduzeća želi kupiti cyber osiguranje zbog krize troškova života i sve većih režijskih troškova, što im otežava priuštiti pokriće. Ovaj problem samo se pogoršava osiguravateljima koji postavljaju svoje cijene cyber osiguranja.”

GlobalData nadolazeći međusektorski webinar „Tehnologija u 2030.“ (14. rujna 2022. u 16:00 BST) otkrit će daljnje uvide o tehnologijama koje oblikuju budućnost različitih sektora. Registrirajte se ovdje.

Natrag