Digitalne platforme mogu pridonijeti smanjenju praznina u osiguranju

Datum objave: 21.09.2021.

Iz Insurance Europe poručuju kako je važna potencijalna korist digitalnih platformi ta što mogu ponuditi nove načine i kanale za pristup osiguranju. Pritom naglašavaju važnost regulatornog okvira za digitalne financije

Insurance Europe objavila je svoj odgovor na konzultacije Europskog tijela za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) na svoj poziv za savjet o digitalnim financijama, koji se usredotočio na fragmentaciju i neintegriranost lanaca vrijednosti, digitalne platforme i rizike mješovitih skupina aktivnosti.

Što se tiče fragmentacije i neintegriranosti lanaca vrijednosti, Insurance Europe je kazao da je suradnja suradnja s partnerima uvijek bila važan aspekt tržišta osiguranja, primjerice u kontekstu posredovanja u osiguranju.

Razvoj u digitalnom okruženju jednostavno je značio povećanje opsega i raznolikosti suradnje, što je osigurateljima omogućilo da poboljšaju paletu proizvoda i usluga ponuđenih potrošačima kako bi bolje služili njihovim interesima i potrebama.

Iz Insurance Europe poručuju kako je važna potencijalna korist digitalnih platformi ta što mogu ponuditi nove načine i kanale za pristup osiguranju te mogu potencijalno pridonijeti smanjenju praznina u osiguranju.

S druge strane, najznačajniji rizik je potencijal za narušavanje tržišta ako se ne osiguraju istinski jednaki uvjeti i poštena konkurencija. S obzirom na rizike skupina mješovitih djelatnosti, Insurance Europe istaknulo je kako je europski sektor osiguranja sveobuhvatno reguliran i nadziran sektor sa zdravim poslovnim i razboritim okvirom.

Međutim, iako nove tehnološke mogućnosti i novo ponašanje kupaca omogućuju nove koncepte usluga, novi davatelji usluga, poput BigTecha, također su ušli na tržište.

Održavanje istinskih jednakih uvjeta između osiguratelja i BigTech igrača, uz izbjegavanje regulatorne arbitraže na europskoj razini, stoga će biti ključno. Fokus bi trebao biti na osiguravanju da regulatorni okvir u sektoru osiguranja i dalje bude temeljen na aktivnostima i slijedi načelo „iste aktivnosti, isti rizici, ista pravila“. To bi pomoglo osigurati da čak i tamo gdje se njihova poslovna aktivnost fokusira samo na određeni dio lanca vrijednosti, podliježe istim pravilima kao i sva druga poduzeća koja obavljaju istu djelatnost.

Natrag