;

Coface preuzeo SID Prvu kreditnu zavarovalnicu

Datum objave: 10.09.2018.

Slovenska SID banka potpisala je sporazum o prodaji 100 posto udjela u SID Prvoj kreditnoj zavarovalnici francuskoj osiguravajućoj kući Coface. Zavarovalnica Triglav također je dala obavezujuću ponudu, ali je Coface, osim više cijene, ponudio i bolje mogućnosti za dalji rast, razvoj i proširenje poslovanja, izvijestila je RTV Slovenije.

Postupak prodaje 100 posto udjela SID – Prve kreditne zavarovalnice je pokrenut u ožujku 2017. godine, a rok za podnošenje neobavezujućih ponuda je bio 30. listopada 2017. Nakon podnošenja neobavezujućih ponuda i obavljanja due diligencea Zavarovalnica Triglav i Coface dostavili su obavezujuće ponude.

Nakon intenzivnih pregovora s oba zainteresirana kupca, SID banka je dobila značajno poboljšanu ponudu Cofacea u svim elementima i uslovima. Prilikom odlučivanja o prodaji nije se mogao postići partnerski sporazum, jer su oba ponuđača insistirala na 100-postotnom vlasničkom udjelu u osiguravatelju, pojasnili su iz banke.

Francuska osiguravateljska multinacionalna kompanija Coface bavi se osiguranjem potraživanja, kojima se preduzeća štite od rizika mogućih neplaćanja kupaca.

Natrag