;

Četiri načina kombiniranja brzine i sigurnosti u Fintechu

Datum objave: 09.04.2020.

Za volatilnost financijskih tržišta brzina je imperativ. Nova međunarodna kriza može drastično utjecati na tržište. Primjerice, Indeks Dow Jones pao je za 2.997 bodova u jednom danu, što je najgori jednodnevni pad bodova u povijesti zbog straha od nedavnih događaja u svijetu.

Ulagače je potrebno osnažiti za brze promjene kao odgovor na fluktuacije na tržištu. Milisekunde mogu napraviti razliku između prodaje s visokom zaradom i gubitka novca zbog loše prodaje. Nažalost, zaštita financijskih informacija klijenata može ometati rad, sprječavajući financijske institucije i njihove kupce u brzom djelovanju.
Kako bi poboljšale performanse bez žrtvovanja sigurnosti, financijske institucije mogu ojačati računalni servis ‘oblak’ i ostala mrežna rješenja.

Pročitajte četiri rješenja koja pomažu financijskoj industriji u kombiniranju sigurnosti i performansa:

1. Šifrirana valna duljina
Mnoga rješenja za zaštitu podataka enkripcijom štite se na razini 2 ili višoj, ometajući performanse brzine. Enkripcija na razini 2 povećava stope kašnjenja i pridonosi nižem standardu performansi nego na razini 1. Oba su slučaja neprihvatljiva u financijskoj industriji, gdje je vrijeme najvažnija stavka.
Korištenjem šifrirane valne duljine, financijske organizacije mogu zaštititi podatke na prijenosnoj razini bez narušavanja performansi mreže. Šifrirana valna duljina niske latentnosti omogućava brz prijenos financijskih informacija od klijenta do banke ili brokerske kuće, stoga se odluke mogu donositi u stvarnom vremenu.

2. Mreže niske latentnosti
Financijska tehnologija ili fintech treba podržavati mreže niske latentnosti. Zaostaci u prijenosu financijskih podataka sprječavaju financijske organizacije u radu za najbolji interes njihovih klijenata. Kašnjenje bi u tom slučaju podrazumijevalo donošenje financijskih odluka na temelju zastarjelih ili nepotpunih informacija.
Optička mreža velike brzine jamči nisku razinu kašnjenja. Podaci se kreću brzinom svjetlosti kroz staklena vlakna koja su tanka poput vlati kose. Informacije se prenose kroz više valnih duljina, omogućavajući ogromnim količinama podataka besprekidno kretanje zadivljujućom brzinom.

3. Šifrirana pohrana u oblaku
Financijski podaci moraju biti zaštićeni i u mirovanju. Informacije investitora primamljiva su meta hakerima koji žele počiniti prijevaru i krađu identiteta. Današnji ‘oblak’ nudi sigurnosne mjere koje mogu udovoljiti izazovima zaštite financijskih informacija. Studija trendova globalne enkripcije Ponemon pokazala je da više od trećine tvrtki koristi enkripciju u oblaku.

Šifrirana pohrana u oblaku osigurava da se podaci jednostavno šifriraju, a zatim dešifriraju kada im treba pristupiti klijent ili financijska institucija. Spremanje u oblaku od pravog davatelja usluga dopunit će enkripciju dodatnim razinama sigurnosti, kao što su sustav za otkrivanje provale (IDS), sustav za sprečavanje provale (IPS) i nadzor 24/7.

4. Infrastruktura kao usluga (IaaS)
Prijenos podataka nije jedini izazov s kojim se financijske tvrtke suočavaju. Fintech koristi sučelje za programiranje aplikacija (API) za isporuku usluga bankama. Aplikacije koje se koriste za analizu informacija, interakciju s klijentima i obavljanje transakcija moraju raditi velikim brzinama, istovremeno štiteći osjetljive podatke.

Snažna infrastruktura računalstva u oblaku pomaže aplikacijama da rade optimalno. IaaS može ponuditi pohranu na razini poduzeća s visokim stopama ulaza / izlaza u sekundi (IOPS) radi ispunjavanja zahtjeva performansi u naprednim aplikacijama. Infrastruktura oblaka također nudi računalstvo visoke dostupnosti za aplikacije u poboljšanju korisničkog iskustva.

Fintech bez kompromisa
Budući da financijska industrija i dalje prihvaća fintech, a kupci se i dalje uvelike oslanjaju na digitalno i mobilno bankarstvo tijekom trenutne ere društvenog distanciranja, banke i posrednici morat će pronaći načine za povećanje brzine u izvedbi bez ugrožavanja sigurnosti podataka.

Natrag