Brand Finance: Ping An ostaje najvrijedniji svjetski brend osiguranja

Datum objave: 22.03.2023.

Ping An je najvrjedniji osiguravajući brend na svijetu s 32,2 milijarde USD, unatoč padu od 25%. Kineske marke osiguranja bore se i bilježe smanjenje vrijednosti marke. Athene je najbrže rastuća marka osiguranja, s rastom od 128%. Osiguravajući brendovi sa sjedištem u SAD-u guraju daljnji rast, ukupna vrijednost robne marke porasla je za 10%.

Ping An je najvrijedniji svjetski brend osiguranja već sedmu godinu zaredom, s vrijednošću brenda od 32,2 milijarde USD. Kineski brend zadržava ovu titulu, unatoč smanjenju vrijednosti brenda za 25% u odnosu na prethodnu godinu.

Vodeća konzultantska tvrtka za procjenu robnih marki Brand Finance svake godine testira 5000 najvećih robnih marki i objavljuje više od 100 izvješća, rangirajući robne marke u svim sektorima i zemljama. 100 najvrjednijih i najjačih osiguravajućih marki na svijetu uključeno je u godišnju ljestvicu Brand Finance Insurance 100 2023.

Ping An se u posljednje dvije godine suočio s teškim domaćim uvjetima poslovanja jer je kineski domaći gospodarski rast bio ometan smanjenim povjerenjem potrošača, prekidom opskrbnog lanca i sporadičnim izbijanjem COVID-19. To je smanjilo oporavak potrošnje kućanstava, što je imalo utjecaja na premije Ping An-a, a odražava se u njegovim predviđanjima i smanjenju vrijednosti robne marke.

Alex Haigh, generalni direktor, Asia Pacific, Brand Finance komentirao je: “Kako je većina zapadnog svijeta dalje izlazila iz ograničenja Covid-19 tijekom 2021. i 2022., kineski brendovi osiguranja nastavili su se suočavati s teškom borbom na svojim domaćim tržištima. Međutim, dok Kina 2023. počinje izlaziti iz svoje politike nulte epidemije Covida, njezini bi se brendovi osiguranja mogli oporaviti na sličan način kao što su to činili njihovi partneri sa sjedištem u SAD-u.”

 

 

 

 

Kineske marke osiguranja bore se i bilježe rasprostranjeno smanjenje vrijednosti marke

I China Life Insurance (vrijednost brenda pala je 25% na 17,1 milijardu USD) i CPIC (vrijednost brenda pala 4% na 15,2 milijarde USD) na 3. i 5. poziciji na ljestvici također su zabilježili smanjenje vrijednosti brenda u 2023. iz sličnih razloga kao Ping An. Srodni kineski brend osiguranja, China Re (vrijednost brenda pala je 48% na 2,1 milijardu dolara), također je brend koji najbrže pada na ljestvici.

Athene je najbrže rastuća marka osiguranja, rast od 128%

Athene (vrijednost brenda porasla je 128% na 2,6 milijardi USD) najbrže je rastući brend osiguranja. U siječnju 2022. Athene se spojila s tvrtkom Apollo Global Management, Inc., koja sada djeluje kao podružnica Apolla. To je pomoglo značajnom rastu brenda, u kombinaciji s višim premijama mirovinske skupine u usporedbi s prethodnom godinom.

Marke osiguranja sa sjedištem u SAD-u guraju daljnji rast, ukupna vrijednost robne marke porasla za 10%

Dvadeset od dvadeset i šest osiguravajućih marki u SAD-u uključenih u rang ljestvice doživjelo je povećanje vrijednosti robne marke u 2023., naglašavajući pozitivan oporavak marki osiguranja u regiji. GEICO (vrijednost brenda porasla je 8% na 14,1 milijardu dolara) bila je najvrjednija marka osiguranja u SAD-u, a slijede je Progressive (vrijednost brenda porasla je 6% na 11,8 milijardi dolara), Chubb (vrijednost brenda porasla je 8% na 11,6 milijardi dolara), Allstate (vrijednost brenda porasla 22% na 11,4 milijarde dolara) i Metlife (vrijednost brenda porasla 5% na 10,9 milijardi dolara). Ukupna vrijednost marki osiguravajućih marki u SAD-u uključenih u rangiranje veća je od bilo koje druge zemlje – 115,7 milijardi USD.

UnipolSai je najjača osiguravajuća marka koja ima ocjenu AAA

Osim izračuna vrijednosti marke, Brand Finance također utvrđuje relativnu snagu marki putem uravnotežene tablice rezultata metrike koja procjenjuje marketinška ulaganja, kapital dionika i poslovnu izvedbu. U skladu s ISO 20671, Brand Finance procjena kapitala dionika uključuje izvorne podatke istraživanja tržišta od preko 100.000 ispitanika u 38 zemalja i u 31 sektoru.
UnipolSai (vrijednost brenda pala je 9% na 2,8 milijardi USD) je najjači brend na ljestvici s rezultatom Indeksa snage brenda od 86,3 od 100, što mu daje ocjenu brenda AAA. Poslujući u Italiji, UnipolSai ima izuzetno visoku razinu vrijednosti robne marke na domaćem tržištu. Marka je nastavila isporučivati svojim kupcima tijekom teških financijskih vremena i ostaje jedan od najcjenjenijih pružatelja osiguranja u Talijanima.

Ping An ima najveću vrijednost percepcije održivosti od 2,7 milijardi USD

Kao dio svoje analize, Brand Finance procjenjuje ulogu koju specifični atributi marke imaju u pokretanju ukupne vrijednosti marke. Jedan takav atribut, čiji značaj brzo raste, je održivost. Brand Finance procjenjuje koliko se određene robne marke doživljavaju održivima, što predstavlja ‘Ocjena percepcije održivosti’. Vrijednost koja je povezana s percepcijom održivosti, ‘Sutainability Perceptions Value’, zatim se izračunava za svaku marku.
Osim što je najvrijedniji osiguravateljski brend na svijetu, Ping An ima i najveću vrijednost percepcije održivosti. Poput mnogih svjetskih vrhunskih robnih marki, Ping An ima ogroman prostor za utjecaj zbog opsega svojih operacija. Važno je napomenuti da pozicija Ping An-a na vrhu tablice nije procjena njegove ukupne održivosti. Umjesto toga, naglašava vrijednost koju je Ping An povezao s percepcijom održivosti dionika.

Ovdje pogledajte cijelo izvješće Brand Finance Insurance 100 2023

Natrag