Blokchain tehnologija nudi mnogo prilika, ali i rizika

Datum objave: 11.09.2020.

Na ovogodišnjoj konferenciji „Digital Takeover“, od 7. do 11. rujna, FinTech koordinator Hanfe, Filip Šaravanja trećeg je dana konferencije sudjelovao na panel raspravi "Ka-ching no more with FinTech" na kojoj se razgovaralo o FinTech novostima, inovacijama u industriji osiguranja i platnog prometa, ulozi Inovacijskog huba Hanfe te o sve većoj prisutnosti decentraliziranih financija (#DeFi) i stabilnih virtualnih valuta (#stablecoins).

U raspravi su sudjelovali još i: Boris Agatić, poduzetnik, Linardo Martinčević iz Hrvatske narodne banke, Vuk Vuković iz Oracluma, Ana Zovko iz Croatia osiguranja te Oleg Maštruko, urednik u magazinu Mreža.

Nakon što su financijske inovacije ostavile veliki trag na pružanju usluga platnog prometa, postavlja se pitanje šta je slijedeće. Osiguranje se često doživljava kao najkonzervativniji dio financijske industrije, a tijekom panel-rasprave sudionici su pokušali odgovoriti da li se to mijenja i kakva je budućnost pružanja usluga osiguranja u digitalnom okruženju. „Obećanje decentralizacije financijskih usluga korištenjem blockchain tehnologije sve je zastupljenija pojava i takvi proizvodi su sve dostupniji široj populaciji. Uz mnogo prilika koje takva rješenja obećavaju korisnicima, krije se i mnogo rizika koje uglavnom neregulirani i kompleksni proizvodi uvijek nose sa sobom“ – rekao je tom prilikom F. Šaravanja.

Novosti u pružanju financijskih usluga i različite tehnološke inovacije predstavljaju izazov i za regulatorna tijela. Hanfa je 2019. pokrenula prvi regulatorni inovacijski hub u Hrvatskoj, a kako bi uspješno odgovorila na te izazove i poslovnim subjektima pružila podršku u bržem i sigurnijem snalaženju u kompleksnom regulatornom okruženju.

Natrag