Bez rješenja za probleme u „Krajina osiguranju“

Datum objave: 10.06.2021.

Republika Srpska još nema rješenje za „Krajina osiguranje“ kojem prijeti oduzimanje dozvole jer ne ispunjava zakonom propisane uvjete za rad.

U Investiciono – razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske, koja je najveći pojedinačni dioničar ovog društva, kažu da su upoznati sa stanjem u “Krajina osiguranju” te da u komunikaciji s Ministarstvom finansija i Agencijom za osiguranje RS razmatraju različite modalitete djelovanja kako bi se sanirali problemi s kojima se ovo društvo suočava. Međutim, o konkretnim potezima i rokovima ne govore, piše portal Capital.ba.

„Bitno je naglasiti da su prepoznati potreba i interesi da se očuva stabilnost domaćeg tržišta osiguranja i zaštite interesi osiguranika. Više informacija o tome bit ćemo vam u mogućnosti dati nakon završetaka navedenih konsultacija“, kazali su za Capital u IRB-u.

„Krajina osiguranju“ je na kraju prošle godine nedostajalo 2,3 milijuna KM za pokriće tehničkih rezervi, a pored toga, revizori su utvrdili i da su kratkoročne obaveze ovog društva veće za 8,2 milijuna KM od tekuće imovine, dok je akumulirani gubitak dostigao 8,7 milijuna KM. Zbog svega toga su naveli i da je upitan nastavak poslovanja ovog društva u skladu sa zakonskim propisima.

Agencija za osiguranje RS je zatim naložila „Krajina osiguranju“ da do 31. svibnja mora u potpunosti imati pokrivene tehničke rezerve, jer će mu u suprotnom biti oduzeta dozvola.

Nakon što je rok istekao, Capital piše “ostali smo uskraćeni za odgovor je li Krajina osiguranje postupilo po tom rješenju, jer su u Agenciji, na čijem se čelu od 31. svibnja nalazi Draženka Janjanin, rekli da zbog pravila povjerljivosti propisanih Zakonom o društvima za osiguranje nisu u mogućnosti otkrivati detalje o mjerama nadzora prema sudionicima na tržištu osiguranja“.

Neslužbeno, Capital saznaje da društvo nije ispunilo nalog Agencije za osiguranje i pokrilo tehničke rezerve, već je zatražilo dodatni rok za to, što su u Agenciji očigledno prihvatili.

Natrag