;

AXA kupuje XL Group za 12,4 milijarde eura

Datum objave: 05.03.2018.

Francuski osiguratelj AXA objavio je da je sklopio ugovor o stjecanju 100 posto udjela XL Group, jedne od najvećih svjetskih (re)osigurateljnih tvrtki. Sporazum o spajanju jednoglasno su odobrili odbori AXA-e i XL Groupa.

Prije mjesec dana globalni financijski mediji prenosili su da je Allianz potencijalni kupac (re)osiguratelja sa sjedištem na Bermudi – “da bi proširio svoju pokrivenost na tržištu osiguranja u SAD-u”, izvijestio je Bloomberg.

Završetak transakcije podliježe odobrenju dioničara XL Grupe i ostalim uobičajenim uvjetima zatvaranja, uključujući primitak potrebnih regulatornih odobrenja, a očekuje se da će sve biti dovršeno tijekom druge polovice 2018. godine.

Ukupna naknada za stjecanje iznosila bi 15,3 milijarde dolara (12,4 milijarde eura) te bi se u potpunosti platila u gotovini. Prema uvjetima transakcije, dioničari XL Grupe dobit će 57,60 dolara po dionici. Taj iznos predstavlja premiju od 33 posto cijene dionica XL Group tijekom zatvaranja 2. ožujka 2018. godine.

Po završetku transakcije, kombinirano poslovanje XL grupe, AXA Corporate Solutions i AXA Art vodit će Greg Hendrick, trenutni predsjednik i glavni operativni direktor XL Grupe, koji će biti imenovan glavnim izvršnim direktorom zajedničkog entiteta i pridružiti se upravnom odboru AXA Grupe.

Natrag