Aplikacija po mjeri osiguratelja

Datum objave: 01.04.2015. Broj 3 | Godina 2015

[Nataša Gajski Kovačić]

Polica automobilskog osiguranja mora biti realna i uključivati sve potrebno kako vozilo ne bi bilo podosigurano. Ako do štete ne dođe, na policu osiguranja gleda se kao na obveznu taksu koju trebate uplatiti, no ako se šteta dogodi, tada je i za osiguranika i za osiguratelja vrlo važno da je sve osigurano i da polica pokriva sve potrebno, jer u protivnom nerijetko dolazi do sporova. Smatra to Matija Trček iz slovenske podružnice tvrtke EurotaxGlass’s, dijela EurotaxGlass’s International. Trček je zadužen za područje Slovenije, Hrvatske i Srbije, a tvrtka u kojoj radi po ustaljenoj metodologiji izrađuje neovisne lokalne proizvode za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. U Hrvatskoj su aktivni od 2000. godine.

EurotaxGlass’s International vodeći je ponuđač podataka, rješenja i informacijskih usluga za europsko automobilsko gospodarstvo. Djelatnost Eurotaxa je prikupljanje informacija i podataka s tržišta, njihova obrada i prosljeđivanje u obliku računalnih programa za procjenu rabljenih vozila i kalkulaciju popravaka šteta te baze podataka. 
Kako kaže gospodin Trček, Eurotaxovi su proizvodi namijenjeni korisnicima čija je djelatnost na bilo koji način vezana uz tržište automobila, to su, među ostalima, uvoznici vozila, trgovci rabljenim vozilima, osiguravajuća društva, servisi za limarske i lakirerske popravke, leasing tvrtke i potrošači. 
 
Europski standardni izvor podataka 
"Naziv Europski standardni izvor podataka nismo dobili preko noći. Već sedam desetljeća djelujemo kao neovisno tijelo za opažanje koje prikuplja podatke s područja iz autoindustrije te ih posreduje svim sudionicima na tržištu", kaže Trček. Napokon, tvrtke poput Eurotaxa, Schwackea, Glass’sa i Autovista već su desetljećima mjerilo u Europi za kvalitetu u automobilskoj branši.
U suradnji s jednom od najvećih europskih osiguravajućih društava na području automobilskih osiguranja, Eurotax je razvio modul za izračun preostatka vrijednosti oštećenog vozila ili totalne štete. Temelj za određivanje preostatka vrijednosti oštećenog vozila su tržišna vrijednost prije štete, stvarna kalkulacija popravka oštećenih dijelova te popularnost vozila
"Uz povezivanje podataka, tržišna opažanja i matematičke modele, izrađujemo povjerljive i važne informacije za donošenje odluka koje su na raspolaganju korisnicima Eurotax aplikacija  i pridonose boljoj rentabilnosti tvrtki, naših partnera. Širok spektar ponuda polazi od rješenja za prodaju rabljenih vozila, baze podataka o vozilima, te seže do kalkulacija za popravak šteta, izračuna ostatka vrijednosti vozila u budućnosti i izradu aplikacija za kućne sustave osiguravajućih društava", kaže Trček. Upravo aplikacija je na kućnim sustavima osiguravajućih društva fokus ponude Eurotaxa o kojoj nam je govorio Trček, ili kako je to on slikovito rekao: "Nudimo hobotnicu koja doseže sve ono što je potrebno osigurateljima" ili preciznije risk menadžerima. Kućni sustav za osiguratelje odlična je stvar jer svi podaci koje je potrebno znati o nekom automobilu povezani su linijom, od pribave do procesa obrade štete, a ­rezultat
obrade štete vraća se, dakako, u interni sustav osiguratelja. 
"U suradnji s jednom od najvećih europskih osiguravajućih društava na području automobilskih osiguranja razvili smo modul za izračun preostatka vrijednosti oštećenog vozila ili totalne štete. Temelji za određivanje preostatka vrijednosti oštećenog vozila su tržišna vrijednost prije štete, stvarna kalkulacija popravka oštećenih dijelova te popularnost brenda određenog vozila", objašnjava Trček.
Kako kaže Trček, s obzirom na dugogodišnju prisutnost u Hrvatskoj, Eurotax raspolaže detaljnom bazom podataka o vozilima s hrvatskog tržišta, koja obuhvaća praktički sve podatke o vozilima i opremi, uključujući i cijene. Spomenuti program za kalkulaciju šteta pod nazivom ERE namijenjen je svima koji rade u procesu kalkulacije popravka štete. U programu se nalaze aktualni podaci za kalkuliranje karoserijskih, lakirerskih i mehaničkih popravaka za osobna, terenska i dostavna vozila i kamione. Normativi za zamjenu dijelova su proizvođačevi normativi obrađeni prema Eurotax metodologiji. U program su ugrađene cijene originalnih zamjenskih dijelova i lakirnih materijala koje prosljeđuju ovlašteni trgovci u Hrvatskoj. Postoji i mogućnost ispisa kalkulacije štete na nekoliko stranih jezika. 
Kako bi svoje usluge održali na visokoj razini, Eurotax redovito provodi obuke na kojima pokazuju kako funkcionira alat koji nude jer vrlo je važno alat koristiti ispravno od samog početka. 
 
Dosljedna inovativnost 
"Eurotax je poslovne usluge neprestano povećavao te smo uspješno, sustavnim rastom, povećali i zemljopisnu pokrivenost. Temelj našeg uspjeha je dosljedna inovativnost u kreiranju usluga i proizvoda. Investiranje u najmoderniju informacijsku tehnologiju se podrazumijeva", kaže Trček. Proizvodi Eurotaxa prisutni su u 30 država, a informacije koje nude prilagođene su potrebama stranaka. 
"Za svaku životnu fazu vozila osiguravajuća društva raspolažu značajnim podacima i informacijama koje su važne pri odlučivanju, od specifikacije vozila, preostale vrijednosti, održavanja, kalkulacije šteta i prognoziranja preostale vrijednosti", objašnjava Trček. Dodaje da je poslovni cilj Eurotaxa vrlo jednostavan: "Želimo našim korisnicima pružiti neovisne i točne podatke o automobilima putem različitih aplikacija za prihvaćanje pravilnih odluka za specifikaciju vozila iz baze podataka, procjenu rabljenih vozila, izračun posebnog poreza na vozilima – trošarina, kalkulaciju šteta na vozilima, izračun preostatka vrijednosti oštećenog vozila i izračun preostatka vrijednosti vozila u budućnosti". Uz to, računalni program EVA za procjenu vrijednosti rabljenih vozila temelji se na kotacijama vozila koje Eurotax izrađuje analizom hrvatskog tržišta. U vrijednosti rabljenog vozila automatski se izračuna mjesečna i kilometarska korektura, jer pored serijske može se odabrati i dodatna oprema, a vidljivi su i osnovni tehnički podaci… U programu se uvijek nalaze aktualni podaci za otkupne i prodajne kotacije osobnih, terenskih i dostavnih vozila koja su bila u prodaji kod ovlaštenih trgovaca u Hrvatskoj. 
Što se tiče internetske aplikacije EVA-C, ona pak omogućava izračun posebnog poreza (trošarine) prema vrijednosti rabljenog vozila na hrvatskom tržištu. Aplikaciju koristi i Carinska uprava RH. Eurotax prognoza je, pak, proizvod uz pomoć kojeg se izračunava očekivani preostatak vrijednosti za odabrano vozilo u razdoblju do pet godina unaprijed s uvažavanjem prijeđenih kilometara i serijske, odnosno opcijske opreme vozila. 
Natrag