;

Anketa predsednika izvršnih odbora

Datum objave: 01.01.1970. Broj 12 | Godina 2017

Promene koje su se desile na tržištu osiguranja tokom 2017. godine, pre svega konsolidacija osiguravajućih kompanija, ostavile su trag koji će, kako se očekuje, slediti osiguravači i naredne godine. Međutim, postoje i pokazatelji koje je važno spomenuti kad se govori o razvoju tržišta, a koji su gotovo nepromenjeni u odnosu na prethodne godine. Pre svega, tržište osiguranja i dalje nema očekivani trend rasta, dok rastu ukupne premije isto kao i ranijih godina najviše doprinose polise neživotnih osiguranja. Tako u strukturi premije gotovo tri četvrtine ukupne premije i dalje će činiti premija neživotnog osiguranja, kako navode osiguravači. Kad se posmatraju apsolutni iznosi, glavne pokretače rasta tržišta, posmatrano po vrstama osiguranja, predstavljaju osiguranje vozila i imovine.

Predsednici izvršnih odbora osiguravajućih kompanija u Srbiji u anketi za Svet osiguranja navode da je od ostalih segmenata poslovanja značajno navesti rast šteta od prirodnih nepogoda i da je potrebno da naredne godine fokus bude traženje novih rešenja za klimatske promene i osiguranje privatne imovine. I dalje je investicioni portfolio osiguravajućih kuća koncentrisan u državne hartije od vrednosti. Godinama unazad hartije sa evro klauzulom bile su siguran i isplativ plasman, kako navode predstavnici osiguravajućih kompanija, ali je zbog pada kamatnih stopa prihod od hartija umanjen. Prema kriterijumu ukupne premije, kako kažu anketirani učesnici, očekuje se da sektor osiguranja poraste između sedam i osam odsto u 2017. godini, što je manje u odnosu na 2016. godinu kad je rast iznosio 10 odsto. Niži rast koji se očekuje na kraju godine posledica je sporijeg rasta premije životnih osiguranja, usled pada kamatnih stopa i apresijacije dinara (pošto je većina ugovora vezana za evro).

Inače, u 2017. godini rastu ukupne premije najviše doprinose polise neživotnih osiguranja, sa stopom rasta od oko osam odsto. Udeo premije u BDP-u iznosi oko dva odsto i biće neznatno povećan za 0,1 procentni poen sa 2,1 na 2,2 odsto, ukazuju sagovornici u ovoj anketi. Prema tome, udeo premije u BDP-u i dalje je značajno manji u odnosu na zemlje regiona, na primer Slovenije (pet odsto), Hrvatske i Mađarske (oko 2,5 odsto). Rast premije po stanovniku iznosi oko osam odsto, odnosno oko 1.000 dinara, tako da se za 2017. godinu očekuje vrednost od 13.600 dinara, jedan je od podataka koji navode učesnici u ovoj anketi.
U narednom periodu se zasigurno može očekivati dalja konsolidacija na tržištu osiguranja i ukrupnjavanje tržišta. Taj proces će dodatno biti poguran sve većim zahtevima koji se stavljaju pred osiguravače, a koji dolaze tokom procesa pridruživanja Evropskoj uniji. O novim regulatornim okvirima detaljnije u ovoj temi broja govori Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije.
Deo režima Solventnosti II je već počeo da se primenjuje, te sa sobom donosi i niz dodatnih troškova, što je malim osiguravačima teško da izdrže.

Olivera Bojić

Natrag