;

Ana Ivančić, predsjednica Uprave Cardif osiguranja

Datum objave: 01.11.2008. Broj 11 | Godina 2008

Početkom rujna prošle godine svoj prvi radni dan na hrvatskom osigurateljnom tržištu obilježilo je Cardif osiguranje. Jedno od najjačih osiguravajućih društava u svijetu ponudilo je hrvatskim građanima za sada samo jednu ali, vrijeme će pokazati, izuzetno značajnu uslugu: osiguranje sposobnosti vraćanja kredita za određene životne rizike. Konkretno građanima je ponuđeno da prilikom uzimanja kredita osiguraju njegovu otplatu za slučaj dugotrajnog bolovanja, gubitka radnog mjesta ili smrti pri čemu obveza plaćanja kredita prelazi djelomično (bolovanje, otkaz) ili u cijelosti (smrt) u obvezu osiguratelja. Danas, samo godinu dana kasnije, kada financijska kriza trese i Hrvatsku, a njeni građani strahuju od svojih kreditnih obveza i još s većim strahom ulaze u nove, usluge Cardif osiguranja postaju sve traženije i atraktivnije. Potvrdu toj tvrdnji nalazimo i u razgovoru s Anom Ivančić, predsjednicom Uprave Cardif osiguranja Hrvatska.

Koliko su ostvareni rezultati Cardif osiguranja nakon godinu dana na hrvatskom tržištu u skladu s očekivanjima?

Kada smo počinjali s radom usvojili smo petogodišnji poslovni plan i mogu reći da ćemo prvu godinu poslovanja završiti nešto bolje od planiranog. Zasad smo zadovoljni rastom i mi u Cardifu i naši dioničari. Bruto premija nam iz mjeseca u mjesec bilježi dinamičan rast. U 2007. smo radili samo zadnja tri mjeseca i ostvarili bruto premiju od oko 600 tisuća kuna, a ove je godine u prvih devet mjeseci ostvarena bruto premije od 16 milijuna kuna. Zadovoljni smo i rastom broja korisnika naših usluga. Krajem prošle godine bilo ih je tek nešto više od 500, a sada smo već premašili brojku od 6000. Uz to što je naša ponuda dobro prihvaćena od strane građana zadovoljni smo i s dobrim prijemom kod našeg partnera Zagrebačke banke koja je zajedno s nama morala preuzeti edukacijsku ulogu u objašnjavanju svih prednosti Cardifovog osiguranja sposobnosti vraćanja kredita. Ovo tim više što naše osiguranje nije obvezno za korisnike kredita i što korisnici tog osiguranja u proteklom razdoblju nisu imali dodatnih pogodnosti pri odobravanju kredita u samoj banci.

Zanimljivo je da smo već imali štete po svim rizicima – i dugo bolovanje i gubitak radnog mjesta i smrt osiguranika. Prednjače ipak štete zbog dugih bolovanja


Zasad Cardif osiguranje u Hrvatskoj nudi svoje usluge samo komitentima Zagrebačke banke. Hoće li se ta ponuda, kao što je najavljeno, širiti i na druge banke?

Nama je u listopadu upravo istekao ekskluzivni ugovor sa Zagrebačkom bankom koji nas je u prvoj godini poslovanja ograničio samo na jednog partnera. Sada smo u pregovorima s još nekoliko banaka i drugih financijskih kuća koje bi korisnicima njihovih usluga nudile i naše osiguranje sposobnosti vraćanja kredita, ali i neke druge proizvode.

Uz banke spominjete i druge financijske kuće. Na što konkretno mislite?

Cardif osiguranje, osim s bankama, može na primjer poslovati s leasing kućama ili kartičarima. Cardif može osiguravati otplatu kredita po karticama, ali i same kartice i proizvode koji se tim karticama kupuju.

U kojoj mjeri sadašnja kriza na financijskom i ne samo financijskom tržištu utječe na porast zanimanja građana za osiguranjem od rizika nemogućnosti vraćanja kredita?

Osobno mislim da ljudi postaju sve svjesniji rizika koji ih mogu ugroziti u održavanju njihovog životnog standarda. Sadašnja kriza nesumnjivo utječe i na korisnike kredita, odnosno na njihovo razmišljanje o opravdanosti osiguranja od nemogućnosti podmirenja obveza koje su preuzeli. Mi, na primjer, zadnja dva mjeseca bilježimo znatan rast broja osiguranih kredita pri čemu je teško odrediti u kojoj je mjeri taj rast odraz krize, a koliko sve boljeg prihvaćanja našeg proizvoda od strane našeg poslovnog partnera Zagrebačke banke. Vjerojatno ima i jednog i drugog u tom rastu.

Kad već govorimo o financijskoj krizi u kojoj je mjeri ona pogodila Vašu matičnu tvrtku francuski BNP Paribas i kako se kriza odrazila na njen osigurateljni sektor?

Cardif osiguranje je kao što znate dio jedne od najjačih svjetskih financijskih grupacija BNP Paribasa i sa zadovoljstvom mogu reći da je naša matična kuća jedna od rijetkih koju sadašnja financijska kriza nije uzdrmala. BNP Paribas je poznat po svom konzervativnom pristupu, odnosno izbjegavanju visokih rizika što je bio i razlog da je već na prve znakove američke krize u 2007. povukao svoje plasmane u rizičnim fondovima. Očito se takav pristup isplatio jer u trenutku kada bankama u svijetu značajno pada vrijednost, BNP Paribas je na strani onih koji kupuju, a ne onih koji čekaju da budu kupljeni. Konkretno naša je financijska grupacija prije nekoliko tjedana objavila da kupuje Fortis, jednu od najvećih banaka na području Belgije, Nizozemske i Luksemburga. I u našoj grupaciji postoje dijelovi, prije svega fondovi, koje je kriza djelom pogodila, no, osigurateljni sektor BNP Paribas i nadalje bilježi najbolje rezultate, odnosno rast kakav je i planiran.

Uz dosadašnjeg partnera Zagrebačku banku sada smo u pregovorima s još nekoliko banaka i drugih financijskih kuća koje bi korisnicima njihovih usluga nudile i naše osiguranje sposobnosti vraćanja kredita


A Cardif Hrvatska?

Bez obzira na prodajne rezultate koji su bolji od planiranih, a u cilju veće financijske stabilnosti našeg društva upravo provodimo značajnu dokapitalizaciju koja će nam omogućiti snažniju poziciju u nepredvidivom i kriznom gospodarskom okruženju u kakvom danas poslujemo.

Ima li, dakle kakvih novina u slijedećem razdoblju?

Uz već spomenuto širenje naše ponude i za komitente drugih banaka i financijskih kuća u pripremi je i proširenje ponude u Zagrebačkoj banci. Dosad smo nudili samo osiguranje sposobnosti vraćanja kratkoročnih i gotovinskih kredita, a sad pripremamo i ponudu osiguranja drugih vrsta kredita. Kojih? O tome ćemo više kad ponuda bude aktualna.

Osim po ponudi osiguranja kredita Cardif je u svijetu prepoznatljiv i po svojoj ponudi životnih osiguranja. Možemo li očekivati i "Cardif life" u Hrvatskoj?

Zasad takvih planova nema iako ne isključujem tu mogućnost u nekom budućem razdoblju. U ovom trenutku više smo usredotočeni na širenje u regiji pri čemu bi Cardif Hrvatska imao ulogu regionalnog centra za područje bivše Jugoslavije. Zanimljivo nam je prije svega tržište Srbije zbog većeg broja stanovnika, ali i tržište Slovenije zbog razvijene svijesti građana o vrijednosti i opravdanosti različitih vrsta osiguranja.

Gospođo Ivančić, na samom početku rada Cardif osiguranja pitao sam Vas kako se snalazite na ovom u većini osiguravajućih društava "muškom poslu". Ima li tu nešto novo?

I ranije sam radila u upravama financijskih kuća, ali ono što je razlika u odnosu na prijašnje poslove je da sam u godinu dana uspjela okupiti tim kvalitetnih i stručnih ljudi, što je najvažnije, ali i najteže postići. Dijelimo iste vrijednosti i polet, i pravi je užitak raditi u takvoj atmosferi. Na početku nas je bilo samo pet, a danas Cardif ima 12 zaposlenih što bi uz eventualno jedno do dva pojačanja bilo dovoljno za sadašnje planove razvoja. Zadovoljna sam, također, što smo uspješno prevladali onu prvu fazu poslovanja kada smo tržište i partnere morali upoznati s našim proizvodom i specifičnim načinom prodaje naših usluga. Osim toga, u Cardif osiguranju mogu primjeniti gotovo sva znanja i vještine koje sam stekla na prošlim radnim mjestima i dodatnim edukacijama.

Natrag