Američka javnost na pandemiju ne gleda kao na najveću prijetnju

Datum objave: 01.04.2021.

Prema Gallupovom istraživanju, kiberterorizam Amerikanci smatraju glavnom prijetnjom. Više od 80 posto ispitanika proglasilo ju je najkritičnijom prijetnjom s kojom će se zemlja suočiti tijekom sljedećeg desetljeća

Amerikanci svake godine gube milijarde zbog internetskog kriminala. Međutim, 2020. bila je rekordna godina i za žrtve cyber kriminala i za kombinirane financijske gubitke uzrokovane tim zlonamjernim napadima. Prema podacima koje je iznio StockApps.com, ukupni godišnji gubitak kibernetskog kriminala u Sjedinjenim Državama dosegao je 4,2 milijarde dolara u 2020., što je porast od 55 posto u dvije godine. Sheme kompromitiranja poslovne e-pošte uzrokovale su 40 posto ukupnih gubitaka iz internetskog kriminala.  Troškovi kibernetičkog kriminala uključuju oštećenje i uništavanje podataka, ukradeni novac, krađu intelektualnog vlasništva, osobnih i financijskih podataka, poremećaj uobičajenog poslovanja nakon napada, obnavljanje hakiranih podataka i sustava i nanošenje štete reputaciji.

U 2005. godini kombinirani financijski gubitak uzrokovan cyber-napadima i prijevarama iznosio je 183,1 milijuna USD, otkrilo je FBI-jevo Izvješće o internetskom kriminalu za 2020. godinu. Do kraja 2011. ta se brojka popela za 165 posto na 485 milijuna dolara i nastavila rasti. Ukupna financijska šteta uzrokovana kibernetičkim kriminalom u Sjedinjenim Državama 2015. je po prvi puta dosegla milijardu dolara, ali to je bio tek početak masovnog rasta. Do 2019. ta se brojka utrostručila i dosegla 3,5 milijardi dolara. Prošle je godine FBI-jev centar za prigovore zbog internetskog kriminala (IC3) prijavio gotovo 792.000 žalbi, a ukupni gubici skočili su za 20 posto na godišnjoj razini na 4,2 milijarde dolara.

Statistički podaci pokazuju da su phishing napadi, prevare s neplaćanjem i iznuda najčešći internetski zločini u Sjedinjenim Državama. Međutim, programi kompromisa s poslovnom e-poštom bili su najskuplji internetski kriminal, uzrokujući 1,8 milijardi dolara ili 42 posto ukupnih gubitaka prošle godine. Izvještaj IC3 pokazao je prošle godine da je svjedočio i brojnim cyber shemama koje su eksplodirale pandemijom COVID-19 s ciljanim pojedincima i tvrtkama.

Više od 28.500 njih zaprimilo je pritužbe u vezi s prevarama s COVID-19, a većina je usmjerena na Zakon o pomoći i ekonomskoj sigurnosti od koronavirusa. Mnogi su Amerikanci također prevareni kako bi pružili osobne podatke u zamjenu za termine cijepljenja. Kiberterorizam je najveća potencijalna prijetnja Sjedinjenim Državama. Tijekom godina Sjedinjene Države morale su se nositi s dugim popisom prijetnji, od geopolitičkih napetosti s Kinom i Rusijom do međunarodnog terorizma i širenja zaraznih bolesti. U konačnici se epidemija COVID-19 pojavila kao jedna od najozbiljnijih prijetnji s kojom je zemlja ikad suočena. Unatoč tome, javnost na pandemiju ne gleda kao na najveću prijetnju Sjedinjenim Državama.

Prema Gallupovom istraživanju, kiberterorizam Amerikanci smatraju glavnom prijetnjom. Više od 80 posto ispitanika proglasilo ju je najkritičnijom prijetnjom s kojom će se zemlja suočiti tijekom sljedećeg desetljeća. Razvoj nuklearnog oružja od strane Sjeverne Koreje i Irana zauzeo je drugo i treće mjesto na popisu prijetnji, dok su međunarodni terorizam i zarazne bolesti bili na četvrtom mjestu. (N.G.K.)

Natrag