Amazon ulazi na AO tržište!

Datum objave: 11.09.2020.

Osiguratelji koji se ionako bore s financijskim posljedicama pandemije suočeni su s još jednom prijetnjom s obzirom na to da se Amazon priprema za ulazak na tržište automobilskih osiguranja, otkriva GlobalData.

Osiguratelji diljem svijeta pretrpjeli su izuzetno tešku 2020. godinu zbog značajnih posljedica COVID-19, a čini se da se suočavaju s još jednom nepoželjnom prijetnjom u obliku Amazona koji je počeo s prodajom osiguranja automobila i motocikala, kaže GlobalData, vodeća tvrtka za podatke i analitiku.

Ben Carey-Evans, analitičar osiguranja u GlobalDati, komentira: „Tehnički div pokreće ga u Indiji, ali ima ogroman globalni doseg i mogao bi ga na kraju učiniti jakim konkurentom za sve dužnike širom svijeta. Osiguranje automobila bilo je jedna od rijetkih linija proizvoda na koje COVID-19 do sada relativno nije utjecao, a štete su uglavnom opadale zbog manjeg broja putnika. Međutim, osiguratelji neće pozdraviti dodatnu konkurenciju jer se očekuje smanjenje prodaje vozila nakon pandemije, jer potrošači nastavljaju raditi od kuće”.

Ulazak Amazona na tržište osiguranja pomoći će u promjeni očekivanja potrošača o kupnji proizvoda osiguranja od netradicionalnih igrača. Velike svjetske tehnološke tvrtke poput Googlea, Amazona i Facebooka imaju ogromnu bazu kupaca koju mogu iskoristiti prilikom prodaje osiguranja. Međutim, potrošači još uvijek oklijevaju kod njih kupiti osiguranje. Anketa o potrošačima u Velikoj Britaniji iz 2019. GlobalData otkrila je da 62 posto potrošača radije ne bi kupilo proizvod osiguranja od Amazona. Isto tako, 63 posto, 66 posto i 78 posto potrošača ne bi kupilo osiguranje od Googlea, Applea i Facebooka.

Yasha Kuruvilla, analitičar osiguranja pri GlobalData, komentira: „Budući da kupci nerado kupuju osiguranje od tehnoloških tvrtki, bolja je strategija partnerstvo s trećim dobavljačem, barem dok ne postanu prepoznata imena u osiguranju. Amazonovo partnerstvo s insurtech Acko, a ne sa sadašnjim nositeljem, također naglašava želju trgovca za suradnjom s digitalnim i agilnim tvrtkama. To će stvoriti dodatni pritisak na trenutne osiguratelje, ne samo zbog pojave novog velikog sudionika na tržištu, već i potrebe za digitalizacijom ako žele surađivati ​​s tehnološkim tvrtkama u bilo kojim drugim budućim pothvatima osiguranja”.

Natrag