Acredia: Globalno gospodarstvo otpornije je nego 2022., rejting rizika zemlje za Hrvatsku unaprijeđen na razinu BB1

Datum objave: 31.01.2024.

Ulaskom u eurozonu smanjen je gospodarski rizik za trgovačka društva u Hrvatskoj. Rejting rizika zemlje stoga je blago unaprijeđen s razine BB2 na BB1, u skladu s novim Atlasom rizika zemalja koji utvrđuje osiguravatelj trgovačkih kredita Acredia u suradnji s društvom Allianz Trade.

Michael Kolb, član Upravnog odbora društva Acredia Versicherung AG

Ocjena rizika zemlje za Hrvatsku unaprijeđena je s razine BB2 na BB1, što ukazuje na srednji rizik za tvrtke. „Pridruživanje eurozoni prošle godine znatno je smanjilo transferne i konvertibilne rizike“, izjavio je Michael Kolb, član Upravnog odbora društva Acredia. „Poslovno ozračje kontinuirano se poboljšava, iako i dalje postoje točke slabosti. Zbog ovisnosti o turizmu i uvozu hrane i energije, lokalno je gospodarstvo ranjivo na vanjske šokove. U 2024. očekujemo godišnji rast realnog BDP-a od 2,5 % u Hrvatskoj, dok za 2025. predviđamo rast od 3 %.“.

Unaprijeđen rejting 21 zemlje, smanjen u samo četiri

Sveukupno gledano, poboljšan je rejting rizika za 21 zemlju, što čini oko 19 % globalnog BDP-a. Rejting je smanjen za samo četiri zemlje. Trend je potpuno drukčiji od kretanja u 2022., kada je unaprijeđen rejting osam zemalja, a smanjen za čak 17.
Michael Kolb objašnjava: „Rat u Ukrajini značajno je utjecao na procjene rizika zemalja u 2022. Globalno gospodarstvo prošle se godine relativno dobro držalo unatoč agresivnu pooštravanju monetarne politike i značajnim globalnim šokovima. Situacija je trenutačno bolja nego što to sugerira opće mišljenje.“. Najviše je unaprjeđenja zabilježeno u Africi (10). Slijedi je Europa (6), dok su se u Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, poboljšali profili rizika samo za Kinu i Urugvaj.

Rizik od neplaćanja i dalje je povišen

Prosječni globalni rizik od neplaćanja za trgovačka društva u 2023. neznatno je iznad ocjene dva (srednji rizik) i stabilan je u odnosu na 2022. Međutim, povećao se u odnosu na pandemijske godine i gotovo se vratio na razine iz 2019. Prema regionalnom pregledu, prosječna je ocjena rizika Afrike iznad tri (osjetljiv rizik), dok su Bliski istok, Latinska Amerika i istočna Europa (uključujući Rusiju) ispod ocjene tri (osjetljiv rizik), ali vrlo su blizu njezine granice. Azijsko-pacifička regija neznatno je iznad ocjene dva (srednji rizik), dok su zapadna Europa i Sjeverna Amerika vrlo blizu 1 (niski rizik).

Atlas rizika po zemljama izrađuje se na temelju stručnosti društava Acredia i Allianz Trade i na vlasničkom modelu ocjenjivanja rizika. Rejting zemlje sastoji se od:
– Ocjene rizika zemlje koja se kreće od AA (niski rizik) do D (visoki rizik) i mjeri makroekonomske, političke i strukturne rizike.
– Procjene rizika neplaćanja, koji se kreće na ljestvici od 1 (najniži rizik) do 4 (najveći rizik). Procjena se ažurira tromjesečno na temelju najnovijih gospodarskih kretanja i s pomoću sveobuhvatnih vlasničkih podataka o globalnim insolventnostima i poslovnom okruženju.

Cijelo istraživanje pronađite na: https://www.acredia.at/fileadmin/04_news-presse/01_meldungen/2024_01_31_Weltwirtschaft/Country_Atlas.pdf

 

 

Natrag