Velika gospodarstva u Europi suočit će se s inflatornom recesijom u sljedećih 12 do 18 mjeseci

Datum objave: 17.11.2022.

Predviđa se da će se industrija osiguranja vratiti rastu 2023. – 2024. nakon što će se ukupne globalne premije smanjiti za 0,2% u realnom iznosu u 2022. Inflacija ostaje ključna briga za osiguratelje, s prognoziranom prosječnom godišnjom inflacijom globalnog indeksa potrošačkih cijena (CPI) od 5,4% u 2023. i 3,5% u 2024.

Inflacija je i dalje glavna briga za osiguravatelje prema najnovijoj sigmi Swiss Re Instituta. Učinak inflacije na globalno gospodarstvo doveo je do blagog pada ukupnih globalnih premija osiguranja za procijenjenih 0,2% u realnom iznosu u 2022. Gledajući unaprijed, Swiss Re Institute očekuje da će se industrija osiguranja vratiti na rast premija od prosječno 2,1% godišnje u realno u 2023. i 2024., uz podršku kombinacije smanjenja inflacije, jačanja tržišta imovine i linija nezgoda, kao i veće potražnje za životnim osiguranjem. Srebrna obloga za industriju osiguranja dolazi od povećanja kamatnih stopa središnje banke za koje se očekuje da će poboljšati rezultate ulaganja u srednjoročnom razdoblju.

Jérôme Haegeli, glavni ekonomist grupe Swiss Re, rekao je: “Prema našem mišljenju, globalno gospodarstvo će se osjetno ‘ohladiti’ pod teretom šokova inflacije i kamatnih stopa. Ponovno određivanje cijena rizika u realnom gospodarstvu i financijskim tržištima zapravo je zdravo i dugotrajno termin pozitivan. Više bezrizične stope trebale bi značiti veće povrate za ulaganja u realnu ekonomiju. Tijekom današnjih izazovnih vremena – i za razdoblje gospodarskog oporavka koje je pred nama – industrija osiguranja može pokazati svoju vrijednost jer pruža financijsku otpornost na svim razinama zajednice .”

Prema Swiss Re institutu, velika gospodarstva, osobito u Europi, vjerojatno će se suočiti s inflatornom recesijom u sljedećih 12 do 18 mjeseci zbog viših kamatnih stopa. Predviđa se da će rast globalnog BDP-a usporiti na 1,7% u 2023., s 2,8% u 2022.
Swiss Re Institut predviđa prosječnu godišnju globalnu CPI inflaciju od 5,4% u 2023. i 3,5% u 2024., što je pad od 8,1% u 2022. Unatoč očekivanom popuštanju zamaha, očekuje se da će inflacija ostati nestabilna i ustrajno iznad povijesnih prosjeka. Za osiguravatelje je inflacija izazov jer nagriza rast nominalne premije, utječe na globalnu potražnju i stvara veće troškove šteta u neživotnim osiguranjima.

Poboljšanja tržišta osiguranja u 2023. i 2024. kako se gospodarstva oporavljaju i poboljšanja cijena stupaju na snagu

Swiss Re Institut predviđa da će se rast realnih premija neživotnih osiguranja oporaviti na 1,8% 2023. i 2,8% 2024. nakon slabog realnog rasta od 0,9% 2022. U Europi očekivani oporavak odražava poboljšanje gospodarskih uvjeta kako se regija oporavlja od nadolazeći pad. Osim toga, očekuje se da će potencijalno povećanje stopa osiguranja i smanjenje inflacije u SAD-u, kao i povoljniji realni rast u Aziji podržati snažniji rast premija u tim regijama. Kina, koja predstavlja 60% premija neživotnih osiguranja na tržištima u razvoju, može predvidjeti stvarni rast premija neživotnih osiguranja od 4,0% u 2023. i 5,8% u 2024.

Očekuje se da će komercijalne linije najviše profitirati od otvrdnjavanja stope i proširiti se više od osobnih linija (isključujući zdravstvene) u nadolazećim godinama. Swiss Re Institute procjenjuje rast komercijalnih premija od 3,3% u 2022. i porast od 3,7% u 2023. Nasuprot tome, očekuje se pad globalnih premija osiguranja osobnih linija za 0,7% u 2022., prvenstveno zbog loših rezultata u osiguranju motornih vozila na naprednim tržištima, i zatim se oporaviti na rast od 1,8% 2023.

Procjenjuje se da je kriza troškova života na naprednim tržištima dovela do smanjenja globalnih premija životnog osiguranja od 1,9% u realnim iznosima u 2022. Predviđa se da će nakon toga uslijediti stvarni rast premija tijekom 2023. i 2024. od 1,7%, prvenstveno potaknut rastom od 4,3% na tržištima u razvoju, uključujući Kinu.

Pokretači rasta životnih premija razlikuju se na naprednim tržištima i tržištima u nastajanju. Inflacija na naprednim tržištima, posebice u Europi, pritišće kućne proračune i stoga smanjuje potražnju potrošača za individualnim štednim proizvodima. Na tržištima u nastajanju, rastuća srednja klasa i državni ciljevi za prodor životnog osiguranja podupiru rast štednog poslovanja. Potražnju podupiru i mlađi potrošači na tržištima u razvoju koji su digitalno vještiji i koji su svjesniji prednosti držanja dugoročnih životnih polica.

Natrag