Razmisli prije nego klikneš!

Datum objave: 07.10.2021.

Europska unija odabrala je mjesec listopad kao EU mjesec kibernetičke sigurnosti (EU Cyber Security Month – ECSM). Kao dio kontinuiranog napora zemalja članica EU-a, tijekom listopada diljem cijele Europe organiziraju se kampanje, čiji je cilj osvijestiti sve dionike o važnosti kibernetičke i računalne sigurnosti. Svim aktivnostima podršku pružaju EU Agency for Network and Information Security (ENISA) i Europska komisija.

Svrha Mjeseca kibernetičke sigurnosti jest podići razinu svijesti o ozbiljnosti problema vezanih uz ugrožavanje kibernetičke sigurnosti, promovirati računalnu i kibernetičku sigurnost među građanima i organizacijama, te kroz edukaciju i primjere dobrih praksi osigurati nove resurse za online zaštitu.

Ovogodišnji slogan  je „Razmisli prije nego klikneš!“, a tim povodom CARNET-ov Nacionalni CERT provodit će niz aktivnosti s ciljem osvještavanja hrvatskih građana o važnosti kibernetičke sigurnosti, kako bi lakše prepoznali kibernetičke prijetnje te na ispravan način reagirali i zaštitili se.

Proteklih godina svjedočili smo povećanoj upotrebi digitalnih tehnologija u svakodnevnim aktivnostima, što ujedno iziskuje i visoku razinu sigurnosti internetskih usluga i servisa, svijest korisnika o potrebi zaštite, pravilnoj komunikaciji i odgovornom korištenju suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Stoga će se ove godine fokus staviti na teme poput kibernetičke higijene, internet bontona (Netiquette), prve pomoći za žrtve računalno-sigurnosnog incidenta, sigurnog rada i učenja od kuće.

Ovogodišnja kampanja “Razmislite prije nego što kliknete” ili “ThinkB4UClick” ističe brojne teme sigurnosti na internetu s ciljem da korisnici lakše prepoznaju prijetnje i pripreme se za njih.

S obzirom na trenutnu situaciju s COVID-19 kad je velik dio poslovanja prebačen u online svijet, ovo postaje ključno vrijeme u kojem moramo razmišljati o sigurnosti na internetu.

2020. godina pokazala je brojne jakosti, ali i slabosti digitalnog društva.

To najbolje pokazuju podaci da je od početka godine Nacionalni CERT obradio 1.221 incident, odnosno 78,5% više u odnosu na cijelu 2018. godinu, odnosno 8,1% više u odnosu na cijelu 2019. godinu.

Uz to, u prvih osam mjeseci ove godine broj phishing incidenata prešao je brojku od 530 incidenata i čini 43,7% od ukupnog broja svih incidenata u 2020. godini. U 2021. brojke pokazuju samo uzlazne trendove.

 

Natrag