Insurance Europe podržava cilj EK da promiče AI koja je sigurna i koju svi mogu koristiti

Datum objave: 17.02.2021.

Novi dokument iznosi stavove europske industrije osiguranja o odgovornosti i umjetnoj inteligenciji.

Insurance Europa objavila je novi dokument članak koji iznosi stavove o odgovornosti i umjetnoj inteligenciji (AI). Insurance Europe podržava cilj Europske komisije da promiče umjetnu inteligenciju koja je sigurna i koju svi mogu koristiti.

Osiguratelji mogu olakšati i doprinijeti tom cilju: Pružanje proizvoda i usluga osiguranja za proizvođače i korisnike AI te istražujući načine iskorištavanja potencijala umjetne inteligencije za preciznije predviđanje rizika i razvoj novih proizvoda koji su u skladu sa zahtjevima i realnošću tržišta koji se neprestano razvijaju.

Insurance Europe vjeruje da postojeći režim odgovornosti na europskoj razini, Direktiva o odgovornosti za proizvod (PLD), zajedno s nacionalnim odštetnim pravom, dobro djeluje u praksi za nove tehnologije kao što je AI. Veće promjene u postojećem okviru odgovornosti – na primjer, stvaranje zasebnog režima odgovornosti za AI, uvođenje obveznog osiguranja, uklanjanje izuzeća od odgovornosti ili uvođenje bilo kakvih promjena u teret dokazivanja – mogle bi rezultirati izazovnim pitanjima osiguranja.

Kako AI obuhvaća skup tehnologija koje su još uvijek u ranoj fazi razvoja, donošenje zakona o odgovornosti za tako visoko napredne sustave trebalo bi odgoditi sve dok se njihov specifični potencijal rizika ne bude mogao bolje razumjeti u kontekstu upotrebe u različitim poslovnim prilikama i potrebama sektora.

Bilo koja nova pravila na razini EU bila bi korisna i prikladna za rješavanje potencijalnih praznina tamo gdje se utvrdi da su trenutna pravila i propisi nedostatni. Insurance Europe smatra da to trenutno nije slučaj.

Natrag